#jär­jes­tö­suun­nit­te­li­ja­juok­see mar­ras­kuus­sa

#Mar­ras­kuu, pimeä kuu

Suo­men­kie­li­set nimi­tyk­set kuu­kausil­le kuvaa­vat (poi­ke­ten mones­ta muus­ta kie­les­tä) vuo­de­nai­ko­ja ja nii­hin liit­ty­viä töi­tä tai luon­no­nil­miöi­tä. Mar­ras­kuu (lati­nak­si mors) viit­taa kuo­le­man kuu­kau­teen. Mar­rak­sen mer­ki­tyk­siä ovat kuo­le­mai­sil­laan, raih­nas, kuol­lut ja vai­na­ja. Kuol­lei­den hen­kiä kut­sut­tiin aika­naan mar­taik­si, jot­ka liik­kui­vat elä­vien kes­kuu­des­sa kekrin aikaan. Useim­mat ruo­ho­var­ti­set kas­vit kuo­le­vat eli tule­vat mar­ras­kuus­sa mar­taik­si yöpak­kas­ten ja rou­dan takia. Luon­to menee tal­vi­le­vol­le.

Mar­ras­kuu. Pime­ää lähes­tul­koon aamus­ta iltaan. Har­mai­ta päi­viä. Vain vaa­ti­ma­ton­ta aurin­gon­pais­tet­ta. Ete­läs­sä jopa vuo­ro­kau­den mit­tai­sia satei­ta ja tuul­ta, syys­myrs­ky­jä. Poh­joi­ses­sa kaa­mok­sen alun ja alku­tal­ven aikaa. Lähes kaik­ki muut­to­lin­nut ovat muut­ta­neet ete­lään. Tänä vuon­na ensi­lu­mi tuli ete­läs­sä mar­ras­kuun puo­li­vä­lin paik­keil­la, tuo­den kau­niis­ti valoa mus­taan maa­han – ja läh­teäk­seen seu­raa­va­na päi­vä­nä pois. 

Olen huo­man­nut, että näi­nä aikoi­na medias­sa ilmes­tyy pal­jon eri­lai­sia teks­te­jä ja neu­vo­ja pimeäs­tä sel­viä­mi­seen. Eikä suot­ta. Onhan se myön­net­tä­vä, että jat­ku­va pimeys ottaa mie­len ja moti­vaa­tion pääl­le ja moti­vaa­tio ottaa aske­leen koh­ti hor­ros­ti­laa. Ajat­te­lin koo­ta selai­le­mas­ta­ni tie­dos­ta omat vink­ki­ni, jot­ka voi­si­vat olla avuk­si oman hyvin­voin­nin yllä­pi­dos­sa pimeä­nä vuo­den­ai­ka­na. Obs! Rat­kai­suis­sa on sekoi­tet­tu­na tie­det­tä ja vaka­vas­ti otet­ta­vaa mie­li­ku­vi­tus­ta.

Ensim­mäi­nen vink­ki­ni on ”Älä jää sisään, mut­ta ole armol­li­nen”. Luon­nos­sa liik­ku­mi­nen yhdis­tää kak­si hyvää jut­tua: luon­non ja lii­kun­nan. Lii­kun­nal­la on tut­ki­mus­ten mukaan posi­tii­vi­nen vai­ku­tus mie­len­ter­vey­teen. Se voi olla avuk­si myös kaa­mo­soi­rei­siin. Luon­non lähei­syys, sen näke­mi­nen ja koke­mi­nen, puo­les­taan vähen­tää sai­ras­ta­vuut­ta ja lisää onnel­li­suut­ta. Luon­to­ko­ke­muk­set lii­kun­nan yhtey­des­sä vai­kut­ta­vat ais­ti­ko­ke­muk­siin ja tuo­vat hyvää oloa. Molem­pien hyvin­voin­ti­vai­ku­tuk­sia ovat veren­pai­neen ale­ne­mi­nen, fyy­sis­ten oirei­den vähe­ne­mi­nen, stres­sin lie­vit­ty­mi­nen ja mie­lia­lan kohen­tu­mi­nen. Älä siis jää sisään.

Rin­to­je­si ter­vey­dek­si ‑webi­naa­ris­sam­me taan­noin luen­noi­nut lii­kun­ta-alan ammat­ti­lai­nen ja Tie­de­nai­set Ry:n perus­ta­ja­jä­sen Jemii­na Kemp­pai­nen sanoi, että on oleel­lis­ta miet­tiä, mikä on juu­ri minun arkee­ni sopi­vaa, mis­tä minä oikeas­ti pidän. Jemii­na puhui myös jous­ta­vuu­des­ta, lem­pey­des­tä itseä koh­taan ja mah­dol­li­suuk­sien näke­mi­ses­tä itsen­sä kurit­ta­mi­sen ja kiel­to­lis­to­jen sijaan: tee ter­veys- ja hyvin­voin­ti­te­ko­ja, kos­ka haluat itsel­le­si hyvää ja muis­ta hen­ki­sen hyvin­voin­nin ja palau­tu­mi­sen tär­keys. Toi­min­ta saa olla sopi­vaa pel­kän täy­del­li­sen sijaan. Pul­la­kah­vit sil­loin täl­löin ystä­vän seu­ras­sa ovat hyvin­voin­ti­te­ko itsel­le. (Olet­taen, että pidät pul­las­ta ja ystä­vis­tä­si.) Ole armol­li­nen.

Kak­kos­vink­ki­ni on ”Itsen­sä aut­ta­va hui­jaa­mi­nen”. Puo­li­so­ni läh­ti len­kil­le ja ostok­sil­le, juok­si ensin suo­sik­ki­kaup­paan­sa hake­maan jota­kin auto­ka­maa, jos­ta pyy­häl­si toi­seen suo­sik­ki­kaup­paan hake­maan joh­to­ja, juok­si kotiin vie­däk­seen tava­rat pois käsis­tä, otti hui­kan vet­tä ja jat­koi mat­kaa. Sit­ten hän suun­ta­si hake­maan minut kun­to­sa­lil­ta ja käve­lim­me yhdes­sä kotiin. Lop­pu­tu­lok­se­na 10 km juok­su­lenk­ki ja sen pääl­le palaut­te­le­va käve­ly. Aika hyvä, sanoi­sin! Toi­mii var­mas­ti myös, kun välie­tap­pei­na ovat esi­mer­kik­si kir­jas­to tai ruo­ka­kaup­pa. Tai kon­di­to­ria?

Kol­mas vink­ki­ni on ”Muu­tok­set totut­tui­hin tapoi­hin ja uuden kokei­lu” (joka myös hie­man sivu­aa kak­kos­vink­kiä): Puo­li­so­ni juok­sen­nel­les­sa kau­pas­ta toi­seen, minä olin kun­to­sa­lil­la. Ajat­te­lin sin­ne tal­lus­tel­les­sa­ni, että kun­toi­len rau­hak­seen ja teen liik­keet täl­lä ker­taa eri jär­jes­tyk­ses­sä, mah­dol­li­ses­ti lyhyem­min kuin nor­maa­lis­ti. Aatok­se­na oli ”kun nyt tekis edes jota­kin”. Pääs­tes­sä­ni salil­le, olin juu­ri teh­dys­tä suun­ni­tel­mis­ta­ni niin hyvil­lä mie­lin, että tein kuin huo­maa­mat­ta, makuun pääs­tyä­ni, ihan kun­nol­li­sen har­joi­tuk­sen. Uusi kokei­lu, por­ras­lai­te, oli tosin tap­po­vä­li­ne. Jak­soin 5 minuut­tia. 

Vink­ki nel­jä: ”Myrs­kyl­lä lasi glö­giä, pari pipa­ria ja pala juus­toa sekä elo­ku­va soh­van kul­mas­sa”. No, tähän ei ole­kaan juu­ri lisät­tä­vää. Pait­si kynt­ti­län­va­lo?

Vii­des vink­ki­ni on rin­to­jen oma­tark­kai­lu. Se on ter­veys- ja hyvin­voin­ti­te­ko, kos­ka haluat itsel­le­si hyvää. Se on myös lem­peyt­tä ja hyväk­syn­tää omal­le kehol­le­si ja sään­nöl­li­ses­ti toteu­tet­tu­na lisää oman keho­si tun­te­mus­ta. Miten oli­si seu­raa­va oma­tark­kai­lu ker­taal­leen jou­lu­kuus­sa lii­kun­nan, ulkoi­lun, armol­li­suu­den, itsen­sä aut­ta­van hui­jaa­mi­sen, uuden kokei­lun sekä ystä­vien, pipar­kak­ku­jen ja pul­lan rin­nal­la? 

Ter­vei­sin, #jär­jes­tö­suun­nit­te­li­ja

#tun­ne­rin­ta­si #oma­tark­kai­lu #rin­ta­syö­pä #cit­roen­nais­ten­kymp­pi #jär­jes­tö­suun­nit­te­li­ja­juok­see

Oliko tämä sivu hyödyllinen?
KylläEi