Tee Tis­si­lei­vok­set!

Min­ne di Sant’Agata  (Pyhän Agat­han Rin­nat)

Tai­ki­na

  • 485g (erikois)vehnäjauhoja
  • 190g kyl­mää voi­ta tai kas­vis­ras­va­va­li­mis­tet­ta kuu­tioi­tu­na
  • 150g tomuso­ke­ria
  • 3 kanan­mu­nan kel­tuais­ta (säi­ly­tä val­kuai­nen koris­te­luun) tai kanan­mu­nan kor­vi­ket­ta
  • 1 vanil­ja­tan­ko tai 1tlk vanil­jae­sans­sia(??)

Täy­te

  • 600g ricot­taa tai sen vegaa­nis­ta kor­vi­ket­ta
  • 60g appel­sii­nin­kuo­ri­hil­lo­ket­ta (hie­non­na lisää jos palat näyt­tää epä­ta­sai­sil­ta tai suu­ril­ta)
  • 50g tum­maa suklaa­ta, pie­nik­si paloik­si kuu­tioi­tu­na
  • 100g tomuso­ke­ria
  • 1 appel­sii­nin kuo­ri, raas­tet­tu

Kuor­ru­tus

  • 525g tomuso­ke­ria
  • 3 kanan­mu­nan­val­kuais­ta tai vegaa­nis­ta aqua­fa­baa
  • 3rkl sit­ruu­na­me­hua
  • 10 Maraschi­no­kir­sik­kaa tai vadel­mia

Ohje

  1. Val­mis­ta täy­te ensin: Hie­non­na appel­sii­nin­kuo­ri­hil­lo­ket­ta tar­vit­taes­sa yhtä suu­rik­si paloik­si. Lisää ricot­taan tomuso­ke­ri, appel­sii­nin­kuo­ri­hil­lo­ke, raas­tet­tu appel­sii­nin­kuo­ri, ja pie­nek­si kuu­tioi­tu suklaa. Sekoi­ta tasai­sek­si, ja anna maus­tua jää­kaa­pis­sa n. 1h.
  2. Nypi jau­hot ja kyl­mä voi hyvin, tai käy­tä moni­toi­mi­ko­net­ta. Levi­tä voi-jau­ho-muru jau­ho­te­tul­le alus­tal­le ja sekoi­ta käsin kanan­mu­nan kel­tuai­set ja vanil­ja. Vai­vaa tai­ki­naa kun­nes se on tasais­ta. Kää­ri muo­vi­kel­muun ja anna levä­tä jää­kaa­pis­sa aina­kin puo­li tun­tia.
  3. Läm­mi­tä uuni 200 astee­seen.
  4. Ota tai­ki­na jää­kaa­pis­ta, ja kau­li se 3–5mm pak­sui­sek­si levyk­si. Leik­kaa muo­til­la pyö­rei­tä, hal­kai­si­jal­taan 8–9cm ympy­röi­tä. Pai­ne­le nämä pyö­rei­siin uunivuokiin/muotteihin. Täy­tä tai­ki­naym­py­rät täyt­teel­lä. Nos­ta toi­nen tai­ki­naym­py­rä täyt­teen pääl­le lei­vok­sen poh­jak­si ja sul­je reu­nat hyvin pai­na­mal­la (sor­min tai haa­ru­kal­la tai muul­la valit­se­mal­la­si meto­dil­la, jos epäi­let sau­man pysy­vyyt­tä kokei­le sipais­ta tai­ki­nan reu­noi­hin hie­man vet­tä).
  5. Pais­ta lei­vok­sia uunis­sa noin 20 minuut­tia (kier­toil­ma­uu­ni 180C noin 15 minuut­tia). Kun tai­ki­na on pääl­tä kau­niin kul­lan­rus­ke­aa, lei­vok­set ovat val­miit. Ota ne uunis­ta ja anna jääh­tyä muo­teis­sa. Kun lei­vok­set ovat jääh­ty­neet sen ver­ran että nii­tä voi käsi­tel­lä, nos­ta ne muo­teis­ta riti­läl­le jol­la ne saa­vat jääh­ty­vät koko­naan.
  6. Sil­lä aikaa kun lei­vok­set jääh­ty­vät koko­naan, val­mis­ta kuor­ru­te: Vat­kaa kanan­mu­nan­val­kuai­set sit­ruu­na­me­hun kans­sa. Lisää sii­vi­län läpi tomuso­ke­ri, ja vat­kaa kun­nes kuor­ru­te on tasais­ta. Kuor­rut­teen ei tuli­si olla lii­an pak­sua (eikä lii­an juok­se­vaa), vaan jota­kuin­kin ame­rik­ka­lais­ten pan­nu­kak­ku­jen tai­ki­nan tapai­ses­ti hitaas­ti juok­se­vaa. Kuor­ru­ta lei­von­nai­set lusi­kal­la aut­taen riti­län pääl­lä, jot­ta yli­mää­räi­nen kuor­ru­te valuu pois. Lisää lopuk­si Maraschi­no­kir­sik­ka jokai­sen ”rin­nan” pääl­le.
  7. Lei­vok­set ovat syö­mä­val­mii­ta heti, kun kuor­ru­te on vie­lä peh­me­ää, tai myö­hem­min kuor­rut­teen koko­naan kove­tut­tua.
Muo­to­ku­va nuo­res­ta nai­ses­ta Pyhä­nä Agat­ha­na, Caria­ni (Gio­van­ni Busi) 1516–1517, Skot­lan­nin kan­sal­li­nen gal­le­ria.
Oliko tämä sivu hyödyllinen?
KylläEi