Kom­ment­ti HS 16.2.2021 jul­kais­tuun Kaik­ki rin­nois­ta ‑artik­ke­liin

Oma­tark­kai­lu aut­taa tun­te­maan omat rin­nat

Hel­sin­gin Sano­mien 16.2. artik­ke­lis­sa ”Kaik­ki rin­nois­ta” tode­taan, että oma­tark­kai­lua tär­keäm­pää on tun­tea omat rin­tan­sa.

Hie­noa, että omien rin­to­jen tun­te­mis­ta pide­tään tär­keä­nä. Näke­myk­sem­me kui­ten­kin on, että ihmi­nen oppii tun­te­maan rin­tan­sa oma­tark­kai­lun avul­la. Rin­nat tun­tu­vat eri­lai­sil­ta kuu­kau­den eri vai­heis­sa ja myös elä­män eri vai­heis­sa. Rin­nat on sik­si hyvä tut­kia kat­sel­len ja tun­nus­tel­len sään­nöl­li­ses­ti, aina­kin useam­man ker­ran vuo­des­sa. Oma­tark­kai­lun tar­koi­tus ei ole lisä­tä syö­vän pel­koa vaan nime­no­maan vähen­tää sitä lisää­mäl­lä tie­toa omas­ta kehos­ta. Oman kehon tun­te­mi­nen voi myös lisä­tä sen hyväk­sy­mis­tä.

WHO:n kan­sain­vä­li­sen syö­pä­tut­ki­mus­lai­tok­sen rin­ta­syö­vän seu­lon­nan käsi­kir­jo­jen teke­mi­seen osal­lis­tu­nut radio­lo­gian pro­fes­so­ri ja eri­kois­lää­kä­ri Peter Dean vas­ta­si 5.3.20 hyvin täs­sä­kin 16.2. jul­kais­tus­sa jutus­sa vii­tat­tuun Hel­sin­gin Sano­mien vii­me kevää­nä kir­joi­tet­tuun artik­ke­liin oma­tark­kai­lus­ta. Dean tote­aa, että todis­teet oma­tark­kai­lun kyvys­tä alen­taa rin­ta­syö­pä­kuol­lei­suut­ta puut­tu­vat, samoin kun puut­tuu näyt­tö sii­tä, että se ei alen­tai­si rin­ta­syö­vän kuol­lei­suut­ta. Kun ei ole riit­tä­viä todis­tei­ta, että rin­to­jen oma­tark­kai­lu ei alen­tai­si rin­ta­syö­vän kuol­lei­suut­ta, pyr­ki­myk­set kan­nus­taa nai­sia olla tark­kai­le­mat­ta rin­to­jaan eivät ole tie­teel­li­ses­ti perus­tel­ta­via.

Oma­tark­kai­lul­la ei voi­da diag­no­soi­da syö­pää, mut­ta se voi nopeut­taa tut­ki­muk­siin hakeu­tu­mis­ta ja sitä, että syö­pä saa­daan diag­no­soi­tua mah­dol­li­sim­man var­hain. Suu­ri osa rin­ta­syö­vis­tä tode­taan sen seu­rauk­se­na, että hen­ki­lö on itse tun­nus­tel­les­saan havain­nut muu­tok­sen rin­nas­saan ja hakeu­tu­nut lää­kä­riin sekä sitä kaut­ta jat­ko­tut­ki­muk­siin. Kun tämä tapah­tuu ajois­sa, tode­taan myös rin­ta­syö­pä var­hai­sem­mas­sa vai­hees­sa ja hoi­to pääs­tään aloit­ta­maan nopeam­min kas­vai­men olles­sa pie­nem­pi eikä etä­pe­säk­kei­tä ole vie­lä kas­va­nut.

Rin­ta­syö­vän var­hai­nen totea­mi­nen hel­pot­taa sen hoi­toa, alen­taa hoi­to­kus­tan­nuk­sia ja pie­nen­tää kuol­lei­suut­ta. Sik­si on tär­ke­ää tie­tää rin­ta­syö­vän oireis­ta ja sii­tä, miten rin­to­jen ter­veyt­tä voi seu­ra­ta itse. Oma­tark­kai­lun kuu­lui­si­kin olla luon­nol­li­nen osa arkea sekä oman ter­vey­den ja hyvin­voin­nin edis­tä­mis­tä.

Ihmis­ten omia havain­to­ja ter­vey­des­tään ei kan­na­ta aliar­vioi­da eikä estää. Sen sijaan pitäi­si tar­jo­ta tie­toa ja opas­tus­ta rin­ta­syö­vän oireis­ta ja oma­tark­kai­lus­ta. Näin teh­tiin Gise­la Gästri­nin Mama-ohjel­mas­sa, johon osal­lis­tui 56 177 Mart­taa. Osal­lis­tu­jis­ta 55% teki 2 vuo­den ajan rin­to­jen oma­tark­kai­lun kuu­kausit­tain. Ohjel­maan perus­tui myös Gästri­nin 9 vuo­den seu­ran­ta­tut­ki­mus, jon­ka tulok­sia oli­vat muun muas­sa rin­ta­syö­vän totea­mi­nen aikai­sem­min, rin­ta­syö­vän 20 % suu­rem­pi ilmaan­tu­mi­nen ja 29% pie­nem­pi rin­ta­syö­pä­kuol­lei­suus.

Ajoit­tain on puhet­ta sii­tä, että oma­tark­kai­lu herät­tää tur­haa huol­ta, jos tun­tee muu­tok­sen rin­nas­saan, hakeu­tuu lää­kä­riin ja kysees­sä onkin vain hyvän­laa­tui­nen muu­tos. Näki­sim­me, että tämä on pie­ni hin­ta sii­tä, että vaih­toeh­to­na on rin­ta­syö­vän totea­mi­nen lii­an myö­hään.

Tun­ne rin­ta­si ry kan­nus­taa rin­to­jen oma­tark­kai­luun. Tavoit­tee­nam­me on edis­tää koko­nais­val­tais­ta rin­ta­ter­veyt­tä, vakiin­nut­taa rin­to­jen oma­tark­kai­lun ase­maa ter­vey­den edis­tä­mi­ses­sä ja rin­ta­syö­vän var­hais­to­tea­mi­sen yhte­nä muo­to­na. Jär­jes­täm­me opas­tus­ta, kou­lu­tus­ta ja vies­tim­me rin­ta­syö­vän oireis­ta. Kan­nus­tam­me myös ter­veel­li­siin, rin­ta­ter­veyt­tä edis­tä­viin elin­ta­poi­hin.

Tun­ne rin­ta­si ry

Oliko tämä sivu hyödyllinen?
KylläEi