Päät­tä­jä, mik­si edis­täi­sit ter­veyt­tä?

Rin­to­jen oma­tark­kai­lu osa­na ter­vey­den edis­tä­mis­tä, tasa-arvoa ja sosi­aa­li­ses­ti kes­tä­vää kehi­tys­tä sekä hyvin­voin­ti­ta­lout­ta

Kan­san­tau­ti, jon­ka hoi­dos­sa rat­kai­se­vaa on var­hai­nen totea­mi­nen

Rin­ta­syö­pä on kan­san­tau­ti, joka kos­ket­taa suur­ta mää­rää suo­ma­lai­sia. Kysees­sä on nais­ten ylei­sin syö­pä, jota löy­tyy Suo­mes­sa noin 5000 uut­ta tapaus­ta vuo­sit­tain. Kes­ki-ikä tau­din totea­mis­het­kel­lä on noin 60 vuot­ta, mut­ta myös nuo­rem­mat voi­vat sai­ras­tua: yli 60 ‑vuo­tiail­ta nai­sil­ta löy­de­tään yli 60%, 50–59 ‑vuo­tiail­ta yli 20% ja 25–49 ‑vuo­tiail­ta yli 10% rin­ta­syö­vis­tä. Mie­hil­lä sai­ras­tu­mi­sia tode­taan 20–30 tapaus­ta vuo­sit­tain, muis­ta suku­puo­lis­ta ei ole Suo­mes­sa tilas­to­ja.

Rahas­sa mit­taa­mat­to­man inhi­mil­li­sen hai­tan lisäk­si rin­ta­syö­väl­lä on suu­ri kan­san­ta­lou­del­li­nen mer­ki­tys. Suo­men Syö­pä­re­kis­te­rin (2019) tut­ki­muk­sen mukaan rin­ta­syö­pä­po­ti­laan hoi­to­kus­tan­nuk­set oli­vat sitä suu­rem­mat, mitä nuo­rem­pi poti­las oli kysees­sä ja mitä pidem­mäl­le syö­pä oli levin­nyt. Kus­tan­nus­ten vaih­te­lu ikä­ryh­mien mukaan oli 19 000 — 41 300 euron ja levin­nei­syy­den mukaan 16 800 – 47 300 euron välil­tä.

Rin­ta­syö­vän var­hai­nen totea­mi­nen hel­pot­taa sen hoi­toa, alen­taa hoi­to­kus­tan­nuk­sia ja pie­nen­tää kuol­lei­suut­ta. Sik­si on tär­ke­ää tie­tää rin­ta­syö­vän oireis­ta ja sii­tä, miten rin­to­jen ter­veyt­tä voi seu­ra­ta itse. Rin­to­jen oma­tark­kai­lu on hyvä ottaa kiin­teäk­si osak­si arkea muun itses­tä huo­leh­ti­mi­sen rin­nal­le.

Muu­ta­ma sana rin­ta­ter­vey­des­tä, kes­tä­väs­tä kehi­tyk­ses­tä sekä hyvin­voin­ti­ta­lou­des­ta

Omaan elä­mään­sä vai­kut­ta­mi­nen on yksi sosi­aa­li­ses­ti kes­tä­vän kehi­tyk­sen edel­ly­tyk­sis­tä, joka tar­koit­taa hyvin­voin­nin edel­ly­tys­ten siir­ty­mis­tä suku­pol­vel­ta toi­sel­le. Sen tavoit­tee­na on vähen­tää eriar­voi­suut­ta hyvin­voin­nis­sa, ter­vey­des­sä ja osal­li­suu­des­sa. Rin­to­jen oma­tark­kai­lu sekä muu rin­ta­ter­vey­den edis­tä­mi­nen esi­mer­kik­si lii­kun­nan ja ter­veel­li­sen ravit­se­muk­sen avul­la ovat mene­tel­mi­nä edul­li­sia ja lähes jokai­sen käy­tet­tä­vis­sä. Ne lisää­vät yksi­lön mah­dol­li­suut­ta vai­kut­taa omaan elä­mään­sä sekä lisää­vät yksi­lön koko­nais­val­tais­ta ter­veyt­tä, hyvin­voin­tia ja toi­min­ta­ky­kyä pit­käl­lä aika­vä­lil­lä. Tämä sopii erin­omai­ses­ti myös hyvin­voin­ti­ta­lou­del­li­seen näkö­kul­maan, jos­sa inves­toi­daan hyvin­voin­tiin ja lisä­tään yksi­lön tai yhtei­sön hyvin­voin­tia kes­tä­väs­ti.

Sos­te Suo­men sosi­aa­li- ja ter­veys ry mää­rit­te­lee hyvin­voin­ti­ta­lou­den yhteis­kun­nan alu­eek­si, jos­sa toi­mi­taan hyvin­voin­nin lisää­mi­sen ja hyvän elä­män edel­ly­tys­ten vah­vis­ta­mi­sen läh­tö­koh­dis­ta. Sos­ten mää­ri­tel­mä hyvin­voin­ti­ta­lou­des­ta perus­tuu laa­ja-alai­seen hyvin­voin­ti­kä­si­tyk­seen, jos­sa kes­kei­siä teki­jöi­tä ovat mate­ri­aa­lis­ten resurs­sien, voi­maan­nut­ta­vien sosi­aa­lis­ten suh­tei­den sekä itseen­sä ja yhtei­söön­sä luot­ta­mi­sen lisäk­si riit­tä­vä ter­veys, sekä kriit­ti­nen tie­toi­suus ja osal­li­suus – kaik­ki, mitä oman rin­ta­ter­vey­den edis­tä­mi­nen tie­dol­la ja toi­min­nal­la voi ede­saut­taa.

Rin­to­jen oma­tark­kai­lu apu­na syö­vän var­hai­ses­sa totea­mi­ses­sa ja ter­vey­den edis­tä­mi­ses­sä

Rin­to­jen oma­tark­kai­lul­la tar­koi­te­taan tie­toa rin­ta­syö­vän oireis­ta ja oman kehon voin­nis­ta sekä tai­toa teh­dä oma­tark­kai­lua sään­nöl­li­ses­ti. Tämä antaa val­miuk­sia omas­ta ter­vey­des­tään huo­leh­ti­mi­seen, tukee oman kehon ja elin­toi­min­to­jen tun­te­mus­ta ja ohjaa ymmär­tä­mään ter­veys­tot­tu­mus­ten ja elin­ta­po­jen mer­ki­tys­tä. Rin­ta­ter­vey­den seu­ran­taa ja oma­tark­kai­lua tuli­si­kin opet­taa jo kou­lus­sa ter­veys­tie­don oppi­tun­neil­la.

Oma­tark­kai­lu on tär­keä osa oman ter­vey­den edis­tä­mis­tä ja sik­si se on yhtä tär­ke­ää osa­ta kuin muut­kin itse­hoi­don osa-alu­eet. Ter­vey­den edis­tä­mi­nen puo­les­taan on panos­tus yksi­lön, yhtei­sön ja yhteis­kun­nan tule­vai­suu­teen ja jokai­sel­la pitää olla tasa-arvoi­nen mah­dol­li­suus saa­vut­taa hänel­le paras mah­dol­li­nen ter­vey­den­ti­la.

Oma­tark­kai­lus­sa kes­keis­tä on sään­nöl­li­syys, kos­ka sil­loin muis­taa, mil­tä omat rin­nat tun­tu­vat ja havait­see pie­net­kin muu­tok­set. Oireet voi­vat tun­tua tai näkyä. Rin­to­ja tuli­si­kin tark­kail­la kat­sel­len ja tun­nus­tel­len ker­ran kuu­kau­des­sa. Poik­kea­va muu­tos mer­ki­tään muis­tiin, sitä seu­ra­taan ja tar­vit­taes­sa ote­taan yhteys ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­seen. On tär­ke­ää tie­tää, että kaik­ki muu­tok­set eivät ole huo­les­tut­ta­via. Tie­to toi­mii myös pel­ko­ja vähen­tä­vä­nä teki­jä­nä.  Oma­tark­kai­luoh­jei­siin ja rin­nois­sa tar­kas­tel­ta­viin muu­tok­siin voi tutus­tua Tun­ne rin­ta­si ry:n net­ti­si­vuil­la osoit­tees­sa www.tunnerintasi.fi.

Syi­tä, seu­lon­taa ja luku­ja

Osa rin­ta­syö­vän aiheut­ta­jis­ta on tun­te­mat­to­mia. Sai­raus on moni­te­ki­jäi­nen ja yksit­täi­sen ihmi­sen koh­dal­la ei voi­da osoit­taa yhtä tiet­tyä syy­tä sai­ras­tu­mi­sel­le. Tie­de­tään kui­ten­kin, että ikä ja hor­mo­naa­li­set teki­jät vai­kut­ta­vat rin­ta­syö­vän syn­tyyn. Mui­ta taus­ta­te­ki­jöi­tä ovat perin­nöl­li­nen alt­tius (10 % tapauk­sis­ta) ja elin­ta­vat. Ter­veel­li­sil­lä elin­ta­voil­la eli lii­kun­nal­la, tupa­koi­mat­to­muu­del­la, alko­ho­lin käy­tön rajoit­ta­mi­sel­la sekä moni­puo­li­sel­la ruo­ka­va­liol­la ja pai­non hal­lin­nal­la voi pie­nen­tää syö­pä­ris­kiä, vaik­ka ehkäi­se­vää kei­noa ei ole.

Rin­ta­syö­pä voi­daan havai­ta esi­mer­kik­si mam­mo­gra­fias­sa eli rin­nan rönt­gen­ku­vauk­ses­sa, rin­to­jen oma­tark­kai­lul­la ja lää­kä­rin tut­ki­muk­sen avul­la. Mam­mo­gra­fi­aan kut­su­taan kah­den vuo­den välein 50–69-vuotiaat, joi­den hen­ki­lö­tun­nus viit­taa nai­seen. Seu­lon­to­jen tar­koi­tus on havai­ta rin­ta­syö­pä sen var­hais­vai­hees­sa.  Niis­sä löy­de­tään 40 pro­sent­tia rin­ta­syö­vis­tä. Mer­kit­tä­vä osa eli noin 60 pro­sent­tia havai­taan muil­la tavoin; itse tai ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­sen löy­tä­mä­nä. Usein sai­ras­tu­nut on itse löy­tä­nyt rin­nas­taan kyh­myn tai huo­man­nut muun oireen ja hakeu­tu­nut tar­kem­piin tut­ki­muk­siin. Rin­ta­syö­pä voi olla myös oiree­ton.

Yksi kei­no mui­den rin­nal­la

Tun­ne rin­ta­si ry on val­ta­kun­nal­li­nen kan­sa­lais- ja kan­san­ter­veys­jär­jes­tö, joka edis­tää rin­ta­syö­vän var­hais­to­tea­mis­ta lisää­mäl­lä tie­toa rin­ta­syö­vän oireis­ta, rin­to­jen oma­tark­kai­lus­ta ja sen mer­ki­tyk­ses­tä. Edis­täm­me ter­vet­tä kehon­ku­vaa, jokai­nen on oma­na itse­nään riit­tä­vä ja arvo­kas. Pai­no­tam­me eri­tyi­ses­ti seu­lon­toi­hin ja mam­mo­gra­fi­aan osal­lis­tu­mi­sen tär­keyt­tä. Oma­tark­kai­lu on seu­lon­to­ja täy­den­tä­vää toi­min­taa.

Rin­ta­syö­väs­tä paran­tuu yhä useam­pi, kos­ka tau­ti tode­taan entis­tä aikai­sem­min ja hoi­to­me­ne­tel­mät ovat kehit­ty­neet. Suo­mes­sa noin 91 pro­sent­tia rin­ta­syö­pä­po­ti­lais­ta on elos­sa vii­den vuo­den kulut­tua sai­rau­den totea­mi­ses­ta. Suu­rin osa sai­ras­tu­neis­ta paran­tuu koko­naan. Syö­vän hoi­to var­hai­ses­sa vai­hees­sa sääs­tää voi­ma­va­ro­ja. Sään­nöl­li­sel­lä rin­to­jen oma­tark­kai­lul­la voi itse vai­kut­taa rin­ta­syö­vän var­hai­seen totea­mi­seen ja siten para­ne­mi­seen. Mik­si ei siis ottaa sitä yhdek­si aseek­si mui­den rin­nal­le tais­te­lus­sa rin­ta­syö­pää vas­taan? Oma­tark­kai­lu on hyvä aloit­taa jo nuo­re­na ja jat­kaa läpi elä­män, myös seu­lon­to­jen (50–69 ikäi­se­nä) aika­na ja nii­den jäl­keen.  Yhden­kin ihmis­hen­gen säi­ly­mi­nen tai hoi­to­jen keven­ty­mi­nen oma­tark­kai­lun ansios­ta on suu­ri inhi­mil­li­nen ja yhteis­kun­nal­li­nen sääs­tö.

Lue lisää rin­ta­syö­väs­tä, oma­tark­kai­lus­ta ja pal­jos­ta muus­ta www.tunnerintasi.fi ‑sivuil­ta. Löy­dät siel­tä esi­mer­kik­si rin­ta­ter­veys­tie­to­pa­ket­tim­me ammat­ti­lais­ten ja kaik­kien mui­den kiin­nos­tu­nei­den käyt­töön, täy­sin mak­sut­ta, kuten muut­kin pal­ve­lum­me: https://tunnerintasi.fi/ammattilaisen-tietopaketti/.

Seu­raa mei­tä myös Face­boo­kis­sa, Ins­ta­gra­mis­sa, Twit­te­ris­sä, Tik­to­kis­sa ja Lin­ke­dI­nis­sä.

TEKS­TI: Karo­li­na Lai­ne­pää, käti­lö YAMK, jär­jes­tö­suun­nit­te­li­ja Tun­ne rin­ta­si ry:ssä

Oliko tämä sivu hyödyllinen?
KylläEi