Breast Health Day 2022: Pie­niä suu­ria ter­veys­te­ko­ja!

Jokai­nen meis­tä on toden­nä­köi­ses­ti kuul­lut ter­veis­tä elin­ta­vois­ta kai­ken kuu­le­mi­sen arvoi­sen. Har­val­le yli­pai­noi­sel­le tulee suu­re­na yllä­tyk­se­nä, jos lähei­nen tai ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­nen huo­maut­taa, että pai­noa oli­si hyvä saa­da alas. Har­va tupa­koi­ja arve­lee tapan­sa ole­van ter­vey­dek­si. Har­va alko­ho­lia tiu­haan kip­paa­va kuvit­te­lee teke­vän­sä juo­mi­sel­laan ter­veys­te­ko­ja.

Mel­ko var­mas­ti tie­däm­me myös, että miel­tä, vat­saa ja makuais­tia kurit­ta­vat vähäe­ner­gi­set laih­du­tus­jau­he­pus­sit har­vem­min joh­ta­vat pysy­viin tulok­siin, eikä kukaan lope­ta tupa­koin­tia tai alko­ho­lin käyt­töä toi­sen toi­vees­ta. Voi­nem­me siis tode­ta, että epä­ter­veel­li­set tavat har­voin joh­tu­vat tie­don puut­tees­ta, eikä itse­ruos­kin­nal­la saa yleen­sä toi­vot­tu­ja tulok­sia aikai­sek­si.

Rin­ta­ter­veys­vii­kon kun­niak­si haluam­me­kin tuo­da esil­le myön­teis­tä ja roh­kai­se­vaa suh­tau­tu­mis­ta pie­niin suu­riin ter­veys­te­koi­hin itse­ruos­kin­nan sijaan. Seu­raa­vas­sa lis­tauk­ses­sa on asioi­ta, jot­ka roh­kai­se­vat teke­mään hyvää itsel­le joka päi­vä, ihan vain sen takia, että Sinä voi­sit elää elääk­se­si.

1. Kaik­ki lii­kun­ta las­ke­taan

Unoh­da heti esi­mer­kik­si seu­raa­van­lai­set rajoit­ta­vat aatok­set: ”Vas­ta puo­len tun­nin kulut­tua lii­kun­nan aloit­ta­mi­ses­ta ras­va alkaa palaa!” ”Lenk­ki tyh­jäl­lä mahal­la kulut­taa enem­män kalo­rei­ta!” ”Jos ei tun­nu kipua, ei tule tulok­sia!” Ne ovat tur­hia, kos­ka KAIK­KI lii­kun­ta las­ke­taan. Myös se, kun tapai­let muu­ta­man vals­sias­ke­leen TV:n äärel­lä kat­soes­sa­si Tans­sii täh­tien kans­sa tai vei­vaat show­tans­sia yksin omas­sa olo­huo­nees­sa­si radios­ta tule­van suo­sik­ki­kap­pa­lee­si tah­dis­sa. Myös se, kun maa­nan­tai­na käve­let työ­ka­ve­rin huo­nee­seen puhu­maan asian säh­kö­pos­tin lähet­tä­mi­sen sijaan. Myös se, kun kei­nu­tat itseä­si var­pail­ta kan­ta­päil­le ja takai­sin odot­taes­sa­si pyyk­ki­ko­neen pysäh­ty­mis­tä. Myös se, kun nouset mai­nos­kat­kol­la soh­val­ta.

2. Yksi herk­ku­pa­la ei hei­lau­ta elin­ta­po­ja suun­taan tai toi­seen

Ei ole ole­mas­sa maa­il­mas­sa herk­kua, joka oli­si ”ker­ran suus­sa, ikui­ses­ti rei­sis­sä”, eikä yksi gril­li­pih­vi aiheu­ta syö­pää. Yksi tai kak­si­kaan herk­kua ei kaa­da ter­vei­tä elä­män­ta­po­ja. Jos­kus suklaa­pa­tuk­ka voi olla ter­veys­te­ko, kun syöt sen naut­tiak­se­si ja teh­däk­se­si sil­lä hyvää itsel­le­si. Ter­veel­li­ses­sä syö­mi­ses­sä rat­kai­see koko­nai­suus, ei yksit­täi­set valin­nat. Ja vaik­ka jos­kus tun­tui­si­kin sil­tä, että nyt tuli valit­tua useam­man­kin ker­ran ohi tar­koi­tuk­sen, älä hätään­ny tai mork­kis­te­le! Tie­dos­tit asian ja seu­raa­va valin­ta voi olla itsel­le­si taas parem­pi.

3. On myös ter­veel­li­siä tapo­ja hem­mo­tel­la itse­ään

Hakeu­tuu­ko käsi jäts­ki­pa­ke­til­le tai vii­ni­la­sil­le, kun haluat pal­ki­ta itse­si? Ei se mitään, jäts­ki sil­loin täl­löin on iha­naa! Mut­ta on myös mui­ta tapo­ja hem­mo­tel­la itse­ään. Miten oli­si ren­tout­ta­va spa-het­ki omas­sa kylp­pä­ris­sä kas­vo­naa­miol­la, kuu­mal­la kyl­vyl­lä ja/tai uudel­la suih­kusaip­pual­la höys­tet­ty­nä? Perus­voi­teel­la ras­vaus­kin voi olla hel­lit­te­ly­te­ko itsel­le. Silit­tä­mi­nen ja sive­ly saa oksi­to­sii­nin erit­ty­mään, iho peh­me­nee ja teet itsel­le­si hyvää antaes­sa­si arjen kes­kel­le hen­gäh­dys­tauon. Entä käve­ly met­säs­sä? Tut­ki­mus­ten mukaan jo pie­ni het­ki pui­den kes­kel­lä luon­nos­sa las­kee syket­tä ja lie­ven­tää ahdis­tus­ta. Eikä tar­vit­se jak­saa lenk­keil­lä tun­ti­kausia! Pysäh­dy ihai­le­maan vuo­de­nai­ko­jen vaih­te­lua, met­sän ääniä, eri muo­toi­sia kiviä. Nuuh­ki sam­mal­ta, halaa puu­ta.

4. Pal­kit­se itse­si hyväs­tä, älä ran­kai­se pahas­ta

Jo sip­si­pus­siin kat­so­mi­nen voi aiheut­taa kym­me­net­tä ker­taa laih­du­tus­kuu­rin aloit­ta­vas­sa huo­non oman­tun­non. Kukaan ei jak­sa olla ter­vey­sau­to­maat­ti 24/7. Jokai­nen naut­tii jos­kus elä­mäs­tä myös ei-niin-ter­veel­li­sin-tavoin. Ja se on sal­lit­tua, se kuu­luu elä­mään! Miten tyl­sää oli­si, jos emme kos­kaan sai­si teh­dä mitään, mikä on vain haus­kaa ja tur­haa eikä yhtään hyö­dyl­lis­tä? Elä­mäs­tä saa ja pitää myös naut­tia! Älä siis ran­kai­se itseä­si valin­nois­ta­si.

Entä kävit­kö len­kil­lä? Val­mis­tit­ko ter­veel­li­sen salaa­tin? Pyö­räi­lit­kö töi­hin? Tau­ko­jump­pa­sit­ko uuti­sia kat­soes­sa­si? Nousit­ko välil­lä ylös yhtä­jak­soi­sen istu­mi­sen jäl­keen? Mah­ta­vaa! Tapu­ta itseä­si olka­pääl­le tai halaa itseä­si. Teit juu­ri itsel­le­si hyvää! Kii­tä itseä­si sii­tä.

5. Uni on tär­ke­ää, mut­ta älä suo­ri­ta nuk­ku­mis­ta

Olet­ko nii­tä onnek­kai­ta, joi­den luo­na Nuk­ku­mat­ti vie­rai­lee heti, kun pään­sä tyy­nyyn kal­lis­taa? Hie­no jut­tu, nau­ti sii­tä! Entä­pä heräi­let­kö pit­kin yötä? Eikö uni tule uudel­leen sil­mään? Tule­vat­ko ahdis­ta­vim­mat aja­tuk­set aina öisin? Uni­hy­gie­nias­ta, tuu­le­tuk­ses­ta, illan toi­mien rau­hoit­ta­mi­ses­ta, vuo­de­vaat­tei­den tuu­le­tuk­ses­ta ja hyvän pat­jan tär­key­des­tä olet var­mas­ti jo kuul­lut mai­nos­pu­hei­ta. Mut­ta entä Sinä itse?

Jos ahdis­taa, kir­joi­ta ahdis­tus pape­ril­le. Nouse het­kek­si sän­gys­tä, kat­so ulos ikku­nas­ta, lue kir­jaa. Sano itsel­le­si: ei ole hätää, mitään pahaa ei tapah­du juu­ri nyt. Voin pala­ta huo­leen aamul­la. Ja jos uni ei tule, ei sekään kaa­da maa­il­maa. Yhden päi­vän pär­jäät vaik­ka nuk­ku­mat­ta. Kun annat itsel­le­si ”luvan” val­voa, voi olla, että uni pää­see­kin yllät­tä­mään. Unta ei tar­vit­se suo­rit­taa, jo lepo ja ren­tou­tu­mi­nen palaut­taa.  Haet­han apua, jos unet­to­muus on jat­ku­vaa, etkä omin kei­noin sel­viy­dy.

6. Hen­gi­tä, olet jo peril­lä

Taas yksi artik­ke­li täyn­nä ohjei­ta? Se oli täl­lä ker­taa jut­tum­me juu­ri! Nap­paa mukaan itsel­le­si sopi­vat vin­kit.

Jos­kus hyvään oloon tosin riit­tää vain se, että hen­gi­tät. Lai­ta toi­nen käsi vat­san ja toi­nen rin­nan pääl­le. Vedä sisään hen­keä. Tun­ne kuin­ka ilma liik­kuu sisään ja ulos. Rau­hoi­ta mie­le­si. Syvä­hen­gi­tys on myös ter­veys­te­ko. Jos­kus ei sen kum­mem­pia ohjei­ta tar­vi­ta­kaan. Hen­gi­tä. Sinä olet oman elä­mä­si tär­kein hen­ki­lö, rakas­ta itseä­si ja pidä itses­tä­si huol­ta.

Kir­joit­ta­jat ovat Tun­ne rin­ta­si ry:n Karo­li­na Lai­ne­pää ja
Rin­ta­syö­päyh­dis­tys – Euro­pa Don­na Fin­land ry:n Tii­na Huh­ta­nen.
Oliko tämä sivu hyödyllinen?
KylläEi