Jär­jes­töt vetoa­vat: Nyt ei ole oikea aika lisä­tä alko­ho­lin saa­ta­vuut­ta 

Tun­ne rin­ta­si ry on muka­na vetoa­mas­sa päät­tä­jiin, että nyt ei ole oikea aika lisä­tä alko­ho­lin saa­ta­vuut­ta.

Ei vii­ne­jä ruo­ka­kaup­poi­hin!

Hyvin­voin­ti­val­tion kes­kei­nen ele­ment­ti on sen ensim­mäi­ses­sä sanas­sa: hyvin­voin­ti. Poliit­tis­ta pää­tök­sen­te­koa tulee ohja­ta sel­lai­set toi­met, jot­ka vah­vis­ta­vat ja tuke­vat kan­sa­lais­ten tur­val­li­suut­ta, ter­veyt­tä ja hyvin­voin­tia. Sik­si me jär­jes­töt vetoam­me, että nyt ei ole oikea aika lisä­tä alko­ho­lin saa­ta­vuut­ta. 

Alko­ho­li on päih­de, joka vai­kut­taa monel­la tavoin suo­ma­lais­ten hyvin- ja pahoin­voin­tiin. Tämän takia hyvin­voin­tiyh­teis­kun­nas­sa on näh­ty, että alko­ho­li ei ole taval­li­nen elin­tar­vi­ke ja sik­si sen hin­taa ja saa­ta­vuut­ta tulee sää­del­lä. Alko­ho­li aiheut­taa suo­ria hait­to­ja niin yksi­löil­le, yhtei­söil­le sekä yhteis­kun­nal­le. 

Yksi­lö­ta­sol­la koh­ta­lok­kaim­pa­na hait­ta­na on suo­rat alko­ho­li­kuo­le­mat, joi­ta Suo­mes­sa tapah­tuu vuo­sit­tain 1700. Lisäk­si alko­ho­li on osa­na lukui­sia syö­piä, sydän- ja veri­suo­ni­sai­rauk­sia sekä mie­len­ter­veys­häi­riöi­tä. Suo­mes­sa on arvioi­tu, että alko­ho­li on yhtey­des­sä noin puo­leen teh­dyis­tä itse­mur­his­ta. Mie­len­ter­veys­krii­sin aika­na ei ole oikea aika lisä­tä alko­ho­lin saa­ta­vuut­ta. 

Yhtei­sö­ta­sol­la alko­ho­li aiheut­taa monen­lai­sia hait­to­ja. OECD on arvioi­nut, että alko­ho­li las­kee tuot­ta­vuut­ta län­si­mais­sa noin 1%:n brut­to­kan­san­tuot­tees­ta eli Suo­men tapauk­ses­sa 2,34 mrd. euroa. Alko­ho­lin on tut­kit­tu aiheut­ta­van työ­pai­koil­la jopa 500 mil­joo­nan euron suo­rat kus­tan­nuk­set pois­sao­loi­na ja työ­ky­vyn ale­ne­mi­se­na. Suo­mi on maa­il­man onnel­li­sin kan­sa, jos­sa on yli 500 000 alko­ho­lin ris­ki­käyt­tä­jää. Kes­tä­vyys­va­jeen aika­na ei ole oikea aika lisä­tä alko­ho­lin saa­ta­vuut­ta. 

Yhteis­kun­ta­ta­sol­la alko­ho­lin sään­te­ly on osa hyvin­voin­tiyh­teis­kun­nan perus­ra­ken­net­ta ja ongel­mien ennal­taeh­käi­syä. Suo­mes­sa elää jopa 70000 las­ta per­heis­sä, jos­sa van­hem­mal­la on vaka­va päih­deon­gel­ma. Alko­ho­lin hait­ta­vai­ku­tuk­set työl­lis­tä­vät yhteis­kun­nan yhtei­siä pal­ve­lui­ta, kuten polii­sia, las­ten­suo­je­lua ja ter­vey­den­huol­toa. Sote-krii­sin aika­na ei ole aika lisä­tä alko­ho­lin­saa­ta­vuut­ta 

Suo­ma­lai­sis­ta 78 pro­sent­tia on tyy­ty­väi­siä nykyi­siin alko­ho­lin myyn­tiai­koi­hin ja ‑paik­koi­hin, sel­vi­ää Kan­tar Publicin ja EHY­Tin teet­tä­mäs­tä kyse­ly­tut­ki­muk­ses­ta. THL:n toteut­ta­man Alko­ho­li­po­liit­ti­set mie­li­pi­teet 2023 ‑kyse­lyn mukaan vain 12 % suo­ma­lai­sis­ta halu­aa väke­viä alko­ho­li­juo­mia päi­vit­täis­ta­va­ra­kau­pois­ta, mihin asian­tun­ti­ja­nä­ke­mys­ten mukaan vii­nien vapaut­ta­mi­nen joh­tai­si. Herää siis kysy­mys: mitä ongel­maa alko­ho­lin saa­ta­vuu­den lisää­mi­sel­lä ruo­ka­kaup­poi­hin ja kios­kei­hin rat­kais­taan? Saa­ta­vuu­den lisää­mi­nen tuo lähin­nä jou­kon uusia ongel­mia rat­kais­ta­vak­si. Poliit­ti­ses­ti paras­ta nykyi­sen kal­tai­sen jär­jes­tel­män yllä­pi­tä­mi­ses­sä on se, että se ei mak­sa mitään lisää. Vaih­toeh­toi­ses­ti myyn­nin laa­jen­ta­mi­sen suo­rik­si hait­ta­ku­luik­si on arvioi­tu vähin­tään 271 mil­joo­naa euroa. Hyvin­voin­ti­val­tion tule­vai­suus vaa­tii kes­kit­ty­mis­tä pää­tök­siin, jot­ka lisää­vät ihmis­ten hyvin­voin­tia.

Oliko tämä sivu hyödyllinen?
KylläEi