Ostoskorisi on tyhjä!
Suomessa noin viisi prosenttia kaikista syövistä selittyy alkoholinkäytöllä. Tämä tarkoittaa, että vuosittain Suomessa noin 400 henkilöä sairastuu syöpään alkoholinkäytön seurauksena. Alkoholin on todettu lisäävän ainakin suu- ja kurkkusyövän, ruokatorven ja suolistosyöpien sekä maksa- ja rintasyövän riskiä (WHO 2020; WHO 2023).
Rintasyöpäriskiin voi vaikuttaa kulutustottumuksiaan tarkastelemalla
Rintasyövän syntyyn vaikuttavat syyt ovat moninaiset (voit lukea aiheesta enemmän täältä: Rintasyövän riskitekijät). Alkoholi on eräs merkittävimmistä syöpään sairastumisen taustalla vaikuttavista tekijöistä. Tutkimusten mukaan jo pieni määrä alkoholia säännöllisesti nautittuna voi lisätä rintasyövän todennäköisyyttä. Mitä runsaammin alkoholia kuluu, sen suurempi on myös syöpäriski.
Alkoholi aiheuttaa syöpää monin eri mekanismein
Alkoholi eli etanoli itsessään on syöpää aiheuttava aine. Alkoholi myös muuntuu elimistössä asetaldehydiksi, joka on yksi tunnetuista karsinogeeneistä, eli syöpää aiheuttavista aineista. Alkoholijuomat saattavat lisäksi sisältää monenlaisia muita karsinogeenejä etanolin lisäksi.
Alkoholi aiheuttaa elimistössä soluvauroita ja hidastaa niiden korjaamista. Alkoholi myös vaikeuttaa ravintoaineiden, kuten elintärkeiden vitamiinien ja antioksidanttien imeytymistä. Alkoholi saattaa lisäksi estää muiden syöpävaarallisten yhdisteiden hajottamista.
Alkoholilla on merkittävä vaikutus tissiterveyteen
Laajat tutkimusaineistot (mm. Fakhri et al. 2022, WHO 2020 ja WHO 2023) osoittavat, että alkoholi on yksi merkittävimmistä yksittäisistä rintasyövän riskitekijöistä. Edellä mainittujen mekanismien lisäksi alkoholi lisää elimistössä estrogeenin tuotantoa, joka erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla on yhteydessä rintasyövän syntyyn.
Alkoholin sisältämät tyhjät kalorit saattavat lisäksi aiheuttaa ylipainoa ja lisätä rasvakudoksen määrää, joka entistään kasvattaa estrogeenin tuotantoa.
Tipaton tammikuu on hyvä tilaisuus tarkastella omaa alkoholinkäyttöään
Kun pikkujoulukauden drinksut, joulupöydän viinipullot ja uudenvuodenjuhlien kuohuvat on juotu, on tammikuussa usein uudenlaista pontta pyrkiä kohti terveempiä elintapoja.
Tipaton tammikuu on myös oiva tilaisuus kokeilla jotain uutta. Kauppojen juomahyllyt notkuvat alkoholittomia oluita, siidereitä, viinejä ja virvoitusjuomia, joista varmasti löytyy vaihtoehtoehto saunaoluelle tai illallisviinille. Trendiaallon harjalla surffaava kokeilee rohkeasti erilaisia mocktaileja illanistujaisten ohjelmanumerona tai laskettelukeskuksen ravintolassa.
Neuvoja ja tukea alkoholinkäytön vähentämiseen
Mikäli oma tai läheisen alkoholinkäyttö huolestuttaa, löydät apua esimerkiksi osoitteesta paihdelinkki.fi tai Ehkäisevän päihdetyön sivustolta osoitteesta ehyt.fi.
Lähteet
Bingham, C. ja Ollila E. (2017) Syöpä, alkoholi ja alkoholipolitiikka. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 133 (21), s. 2063–8.
Fakhri, N., Chad, M.A., Lahkim, M. et al. (2022) Risk factors for breast cancer in women: an update review. Medical Oncology (39).
DOI: 10.1007/s12032-022–01804‑x
World Health Organization (WHO) (2020) Alcohol and Cancer in WHO European region.
World Health Organization (WHO) (2023) Alcohol and cancer in the European Union — a call to action.