Ostoskorisi on tyhjä!
YK:n Kansainvälistä tupakatonta päivää vietetään 31.5. Tänä vuonna päivän teemana on nuorten tupakointi ja nikotiinituotteiden käyttö. Tupakointi on yhdistetty lukuisiin terveysongelmiin, myös rintasyöpäriskiin.
Tupakointi yksi rintasyövän riskitekijöistä
Rintasyöpään sairastuminen johtuu monen tekijän yhteisvaikutuksesta. On mahdotonta osoittaa yhtä tekijää, joka johtaisi sairastumiseen tai suojaisi siltä. Laajoissa tutkimuksissa on kuitenkin löydetty joukko tekijöitä, jotka kasvattavat todennäköisyyttä sairastumiselle.
Osaan näistä tekijöistä, kuten geeniperimään tai asuinympäristöstä johtuviin seikkoihin, on mahdotonta vaikuttaa, ja joskus ihminen sairastuu, vaikka hän noudattaisi kaikkia asiantuntijoiden antamia terveysneuvoja. Väestötasolla voidaan kuitenkin todeta, että on monia sellaisia päivittäisiä valintoja, joilla sairastumisriskiä voidaan vähentää.
Tupakoinnin on todettu olevan yksi rintasyöpäriskiä kasvattavista tekijöistä. Erityisesti nuorena aloitettu, pitkään jatkunut säännöllinen tupakointi on yhteydessä muiden syöpien ja terveysongelmien ohella myös rintasyöpään. Kahdenkymmenen vuoden ajan ja noin askillisen päivässä polttaneiden sairastumisriski oli yli kolmanneksen suurempi kuin niillä naisilla, jotka eivät ole koskaan tupakoineet.
Tupakka vaikuttaa elimistössä monin tavoin
Tupakansavu sisältää tuhansia kemiallisia yhdisteitä, joista noin 70 on todettu syöpävaarallisiksi aineiksi, eli karsinogeeneiksi. Nämä aineet vahingoittavat soluja ja niiden DNA:ta, ja edesauttavat syöpään johtavien solumuutoksien syntymistä ja haittaavat immuunipuolustuksen toimintaa.
Tupakointi edesauttaa matala-asteista tulehdusta, jonka nykytutkimuksen valossa tiedetään olevan useiden terveysongelmien ja sairauksien taustalla. Matala-asteinen tulehdus voi johtaa erilaisten sairauksien puhkeamiseen vaikuttamalla muun muassa elimistön hormonitasapainoon ja välittäjäaineiden toimintaan. Matala-asteinen tulehdus vaikuttaa myös rintasyövän todennäköisyyteen.
Tupakansavun sisältämät aineet vaikuttavat myös elimistön hapenkuljetukseen ja puolustuskykyyn. Kehon puolustussolut tarvitsevat muun muassa riittävästi happea voidakseen tehokkaasti tunnistaa ja tuhota elimistölle vaarallisia yhdisteitä ja solumuutoksia.
Muut nikotiinituotteet tutkimusten kohteena
Suomessa enää noin 10 prosenttia väestöstä tupakoi säännöllisesti. Pitkään jatkunutta hyvää kehitystä uhkaavat nyt markkinoita valtaavat sähkösavukkeet ja nikotiinipussit, joiden pitkäaikaisvaikutuksista ei ole vielä kertynyt kattavaa tutkimustietoa.
Sähkösavukkeet sisältävät suuren määrän erilaisia karsinogeenisiä yhdisteitä. Nykytiedon mukaan myös nikotiini itsessään on syöpävaarallinen aine, joka toimii syöpään liittyvien solumuutosten myötävaikuttajana ja mahdollisesti jopa käynnistäjänä. Nikotiini aineenvaihduntatuotteet kiihdyttävät syövän kasvua ja vaurioittavat solujen perimää, jolloin mahdollisuus syöpäsolujen syntyyn on todennäköisempää.
Vaikka sähkösavukkeita ja muita nikotiinituotteita pidetään yleisesti tupakkaa turvallisempana, liittyy niiden käyttöön huomattavia riskejä. Tämän vuoksi esimerkiksi WHO (World Health Organization) ja suomalaiset terveysjärjestöt ovat huolissaan sähkösavukkeiden lisääntyvästä suosiosta ja erityisesti nuorten lisääntyvästä sähkösavukkeiden käytöstä.
Tupakoinnin lopettaminen on merkittävä terveysteko
Tupakoinnin lopettamisesta koituvat terveyshyödyt näkyvät ja tuntuvat nopeasti. Jo muutamassa päivässä elimistön hapenottokyky parantuu, sydämen syke tasaantuu ja verenpaine laskee. Seuraavien viikkojen kuluessa on havaittavissa esimerkiksi, kuinka unenlaatu paranee ja stressitasot laskevat. Tupakointiin liittyvien sairauksien riski pienentyy hiljalleen.
Tupakoinnin ja muiden nikotiinituotteiden käytön lopettamiseksi on saatavissa runsaasti apua. Esimerkiksi asiantuntijoiden laatiman maksuttoman valmennuksen tupakoinnin lopettamiseksi löydät Omaolo-palvelusta täältä: Tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelma.
Lähteet:
Aro, M. (2022) Sähkösavukkeet, sähkötupakka. Lääkärikirja Duodecim
www.terveyskirjasto.fi/dlk01164#s2
Jyrkkiö, S. et al. (2012) Tupakointi ja syöpä — mitä hyötyä lopettamisesta? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim.
Saarelma, O. (2021) Tupakoinnin lopettaminen (tupakasta vieroitus). Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00337
World Health Organization (2024) 31 May is World No Tobacco Day.
www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day