Yhä har­vem­pi osal­lis­tuu seu­lon­ta­mam­mo­gra­fi­aan

Vaik­ka suo­ma­lai­set osal­lis­tu­vat seu­lon­ta­mam­mo­gra­fi­aan usei­ta ver­tai­lu­mai­ta aktii­vi­sem­min, on tilas­tois­ta havait­ta­vis­sa huo­les­tut­ta­va muu­tos. Rekis­te­riai­neis­to­jen mukaan yhä har­vem­pi suo­ma­lai­nen osal­lis­tuu seu­lon­toi­hin. Tutu­ki­mus­ten mukaan osal­lis­tu­mi­sak­tii­vi­suu­des­sa on myös havait­ta­vis­sa mer­kit­tä­vää alu­eel­lis­ta vaih­te­lua sekä huo­mat­ta­via ero­ja eri väes­tö­ryh­mien välil­lä.

Suo­mes­sa seu­lon­ta­mam­mo­gra­fioi­hin kut­su­taan kaik­ki 50–69-vuotiaat nai­set ja nai­sen hen­ki­lö­tun­nuk­sen omaa­vat hen­ki­löt. Kut­su ilmai­seen tut­ki­muk­seen lähe­te­tään noin kah­den vuo­den välein.

Seu­lon­ta­tut­ki­muk­sel­la pyri­tään löy­tä­mään syö­pä mah­dol­li­sim­man var­hai­ses­sa vai­hees­sa. Seu­lon­tai­käis­ten rin­ta­syö­pä­ta­pauk­sis­ta jopa 60 pro­sent­tia löy­de­tään seu­lon­ta­mam­mo­gra­fiois­sa ja seu­lon­to­jen arvioi­daan vähen­tä­neen rin­ta­syö­pä­kuol­lei­suut­ta jopa 28 pro­sen­til­la. Nyky­ään var­hain havait­tu, etä­pe­säk­kee­tön rin­ta­syö­pä on lähes aina paran­net­ta­vis­sa. Var­hai­ses­sa vai­hees­sa aloi­te­tut syö­pä­hoi­dot ovat yhteis­kun­nal­le mer­kit­tä­väs­ti edul­li­sem­pi vaih­toeh­to ja ne vähen­tä­vät syö­pään sai­ras­tu­neen inhi­mil­lis­tä kär­si­mys­tä.

Lähes vii­des­osa ei osal­lis­tu rin­ta­syö­pä­seu­lon­taan

Suo­mes­sa seu­lon­toi­hin osal­lis­tu­mi­nen on usei­ta ver­rok­ki­mai­ta aktii­vi­sem­paa. Kui­ten­kin vii­meis­ten kym­me­nen vuo­den aika­na osal­lis­tu­ja­mää­rät ovat olleet hitaas­sa, mut­ta tasai­ses­sa las­kus­sa. Vuon­na 2022 seu­lon­ta­mam­mo­gra­fi­aan osal­lis­tui vain 81,5 % kut­sun saa­neis­ta.

Tois­tai­sek­si täs­mäl­li­set syyt las­ke­vaan osal­lis­tu­mi­sak­tii­vi­suu­teen eivät ole tie­dos­sa, mut­ta laa­jem­pi ter­vey­den eriar­voi­suus ja kas­va­vat erot sosio­eko­no­mis­ten ryh­mien välil­lä hei­jas­tu­vat myös seu­lon­ta­tut­ki­muk­siin. Vii­me mar­ras­kuus­sa jul­kais­tun, Suo­men seu­lon­ta­mam­mo­gra­fioi­ta käsit­te­le­vän tut­ki­muk­sen mukaan vähäi­sin­tä osal­lis­tu­mi­nen on työ­elä­män ulko­puo­lel­la ole­vien sekä työn­te­ki­jä­am­ma­teis­sa toi­mi­vien osal­ta.

Laa­jaan rekis­te­riai­neis­toon perus­tu­van tut­ki­muk­sen mukaan myös kou­lu­tus­ta­so vai­kut­taa osal­lis­tu­mi­sak­ti­vi­suu­teen. Kor­kea­kou­lu­tuis­ta noin 81 pro­sent­tia osal­lis­tuu seu­lon­ta­mam­mo­gra­fi­aan, mut­ta ainoas­taan perus­kou­lu­tut­kin­non suo­rit­ta­neis­ta tut­ki­muk­seen osal­lis­tuu vain 71 pro­sent­tia.

Vie­lä mer­kit­tä­väm­piä ero­ja on havat­ta­vis­sa eri kie­li­ryh­mien välil­lä. Tie­tyt kie­li­ryh­mät erot­tu­vat jou­kos­ta eri­tyi­sen mata­lal­la osal­lis­tu­mis­pro­sen­til­la. Esi­mer­kik­si soma­lia äidin­kie­le­nään puhu­vis­ta seu­lon­toi­hin osal­lis­tuu vain 20 % ja englan­nin­kie­li­sis­tä noin puo­let.

Hyvin­voin­tia­luei­den välil­lä suu­ria ero­ja

Osal­lis­tu­mi­sak­tii­vi­suu­des­sa on myös havait­ta­vis­sa mer­kit­tä­viä alu­eel­li­sia ero­ja. Vähäi­sin­tä osal­lis­tu­mi­nen on isois­sa kau­pun­geis­sa ja aktii­vi­sin­ta pie­nis­sä ja kes­ki­suu­ris­sa kau­pun­geis­sa ja nii­den lähiym­pä­ris­tös­sä.

Hyvin­voin­tia­lueit­tain tar­kas­tel­tu­na erot ovat hät­käh­dyt­tä­vän suu­ria. Syö­pä­re­kis­te­rin tilas­to­jen mukaan Hel­sin­gis­sä 73,4 %, Län­si-Uudel­la­maal­la 76,5 % ja Van­taa-Kera­van hyvin­voin­tia­lu­eel­la 76,8% kut­su­tuis­ta osal­lis­tuu seu­lon­ta­mam­mo­gra­fi­aan. Sen sijaan esi­mer­kik­si Ete­lä- ja Kes­ki-Poh­jan­maan sekä Kai­nuun hyvin­voin­tia­lueil­la yli 85 % kut­su­tuis­ta käy seu­lon­nois­sa (Syö­pä­re­kis­te­rin seu­lon­ta­mam­mo­gra­fia­ti­las­tot)

Tie­to ja ohjaus osal­lis­tu­mis­pää­tök­sen tuke­na

Muun kie­lis­ten paris­sa työs­ken­te­le­vien haas­tat­te­luis­sa suu­rim­mak­si haas­teek­si osal­lis­tu­mi­sel­le on arvel­tu tie­don­puu­tet­ta. Suu­ri­mas­sa osas­sa maa­il­man mais­ta ei ole rin­ta­syö­vän seu­lon­taoh­jel­maa, jol­loin Suo­meen muut­ta­neel­le seu­lon­ta jo käsit­tee­nä saat­taa olla vie­ras. Myös tut­ki­muk­seen liit­ty­vät käy­tän­nön sei­kat, kuten sen mak­sut­to­muus tai itse tut­ki­mus­käyn­ti saa­ta­vat herät­tää kysy­myk­siä. Lisäk­si monis­sa mais­sa ja väes­tö­ryh­mis­sä syö­pään sai­rau­te­na liit­tyy vir­heel­li­siä käsi­tyk­siä ja olet­ta­muk­sia.

Omaan ter­vey­teen liit­ty­vän pää­tök­sen­teon tuek­si tulee­kin tar­jo­ta oikea-aikais­ta ja riit­tä­vän seik­ka­pe­räis­tä ja sel­ko­kie­lis­tä tie­toa. Muu­ta kuin suo­mea tai ruot­sia äidin­kie­le­nään puhu­vien koh­dal­la tulee kie­li­ky­sy­myk­sen lisäk­si huo­mioi­da myös tie­don­tar­ve.

Tun­ne rin­ta­si rin­ta­ter­vey­den edis­tä­jä­nä

Tun­ne rin­ta­si on tänä kevää­nä toteut­ta­mas­sa maa­han­muut­ta­jil­le suun­na­tun kyse­ly­tut­ki­muk­sen yhteis­työs­sä kump­pa­ni­jär­jes­tö­jen kans­sa. Tut­ki­muk­sen tavoit­tee­na on sel­vit­tää teki­jöi­tä, joi­den vuok­si vas­taa­jat jät­tä­vät käyt­tä­mät­tä mah­dol­li­suu­den seu­lon­ta­mam­mo­gra­fi­aan. Lisäk­si vuo­den aika­na toteu­te­taan usei­ta opin­näy­te­töi­tä, jois­sa ammat­ti­kor­kea­kou­lus­ta val­mis­tu­vat sosi­aa­li­työn ja ter­vey­den­huol­lon ammat­ti­lai­set tut­ki­vat osal­lis­tu­mi­sak­tii­vi­suu­teen vai­kut­ta­via teki­jöi­tä.

Vii­me vuon­na jär­jes­tö jul­kai­si seu­lon­ta­mam­mo­gra­fias­ta ker­to­van ope­tus­vi­deon. Englan­nin­kie­li­nen video tul­laan kään­tä­mään kevään aika­na sel­ko­suo­men lisäk­si myös ara­biak­si ja soma­lik­si. Samal­la käyn­nis­tyy myös moni­kult­tuu­ris­ten jär­jes­tö­jen kans­sa toteu­tet­ta­va kou­lu­tus­kier­tue, jon­ka avul­la pyri­tään juur­rut­ta­maan seu­lon­ta­käyn­nit osak­si yhtei­sö­jen arkea.

Läh­teet:

Fuhr­mann, J., Hei­nä­vaa­ra, S., Sar­kea­la T., Leh­ti­nen, M. & Pan­ka­kos­ki, M. (2024) Cove­ra­ge  of  mam­mo­grap­hy  ima­ging  in  and  out­si­de  an  orga­nized  breast  cancer  scree­ning pro­gram – varia­tion by age and socio­de­mo­grap­hic groups. Acta Onco­lo­gica 63, s. 833–840.

https://doi.org/10.2340/1651–226X.2024.40830

Hei­nä­vaa­ra, S., Kopo­nen, P., Kos­ke­la, T., Lin­dell, E., Lum­me, S., joh­ta­va tut­ki­ja, Parik­ka, S. & Sep­pä, K. (2025) Ter­vey­den eriar­voi­suus. Teok­ses­sa Rat­kai­su­ja kes­tä­vän yhteis­kun­nan raken­ta­mi­seen — Väes­tön ter­veys- ja hyvin­voin­ti­kat­saus 2025. Toim. L. Kes­ti­lä & S. Kar­vo­nen. Ter­vey­den ja hyvin­voin­nin lai­tos. Raport­ti 01/2025, s. 37–38.

https://urn.fi/URN:ISBN:978–952-408–444‑4

Lei­no­nen, M. K., Lam­min­mä­ki, M., Kopo­nen, P., Kuusio, H. & Ant­ti­la, A. (2019) Sosi­aa­li­nen eriar­voi­suus ja nais­ten syö­pä­seu­lon­nat. Lää­ke­tie­teel­li­nen Aika­kaus­kir­ja Duo­decim 135 (19), s. 1912–9.

https://www.duodecimlehti.fi/duo15148

OECD/European Com­mis­sion (2025), Syö­pä­pro­fii­lit: Suo­mi 2025. OECD Publis­hing, Paris. 

https://doi.org/10.1787/55341ef3-fi.

Syö­pä­re­kis­te­ri (2024) Rin­ta­syö­vän seu­lon­ta. Tilas­to päi­vi­tet­ty 6.6.2024.

https://stats.cancerregistry.fi/joukkistilastot/rinta.html

Oliko tämä sivu hyödyllinen?
KylläEi