Varför självundersökning?

Bröstcancer är den vanligaste cancern i Finland. Vem som helst kan insjukna, men den är vanligare hos kvinnor. Till och med var åttonde kvinna insjuknar i bröstcancer i något skede av livet. Prognosen förbättras av en tidig diagnos. När du självundersöker, lär du känna dina bröst och upptäcker möjliga förändringar.

Hur gör man?

Självundersökning består av två faser: man granskar brösten visuellt och känner på dem. Undersöka dina bröst en gång i månaden, efter menstruationen, om du har mens. Anteckna dina observationer. Det sker förändringar i brösten i och med ålder och i olika skeden av månaden. Alla förändringar är inte oroväckande. Om du upptäcker något avvikande i dina bröst, kontakta hälsovårdare eller läkare.

Granska visuellt

Titta på dina bröst i spegeln med armarna både sträckta uppåt och nedåt, först rakt framifrån och sedan från både sidorna. Titta också under brösten. Lägg märke till bröstens storlek och form samt förändringar i huden och i bröstvårtan. Pressa försiktigt på bröstvårtan för att se om den utsöndrar sekret.

Undersök manuellt

Känna på båda brösten i liggande ställning. Tryck stadigt runt på bröstet, segment för segment, samt på sidan ditt bröst, med raka fingrar som du håller ihop. Gör undersökningen tre gånger, med armen på den sida du undersöker sträckt längs kroppen, rakt ut åt sidan och uppåt över huvudet. Känn också på dina sidor bredvid brösten. Om du känner någonting avvikande, tryck på det försiktigt.

Symptom på bröstcancer

Här finns en lista på symptom som möjligen kan tyda på bröstcancer. Det vanligaste symptomet på bröstcancer är en knöl, men det är inte det enda symptomet. Symptomen kan vara kännbara eller synliga, därför är det viktigt att undersöka brösten genom att granska och känna på dem. I bröstet kan man känna många slags förändringar som inte beror på bröstcancer. Det viktigaste är att man känner sina bröst så att man upptäcker de förändringar som sker.

  • knöl (synlig eller kännbar med fingrarna)
  • huden drar sig inåt, en ‘skrattgrop’ i huden
    området i bröstet som känns spänt eller sammanpressat
  • bröstvårtan drar sig inåt
  • värmekänsla (även stickningar eller klåda)
  • förändringar i bröstets form, spänst eller storlek
  • appelsinhud
  • sår som inte läker
  • utslag på huden eller bröstvårtan som inte läker (även förändringar i hudton eller rodnad)
  • ensidig flytning från bröstvårtan (kan vara klar eller blodig, ibland också mjölkaktig)

Ladda eller beställa material

Alla våra material kan laddas ner. Du kan också beställa vårt material. Vi skickar material endast till adresser i Finland.

Skip to content