Rintojen omatarkkailu

Omatarkkailussa käytettävä tekniikka on yli sata vuotta vanha. Sen kehitti itävaltalainen lääkäri jo 1800-luvun lopulla. Tekniikka on yksinkertainen ja tehokas. 

Säännöllisellä omatarkkailulla voit tunnistaa rintasyövän varhaiset oireet. Säännöllisyys on tärkeää, jotta tunnet rintasi niin hyvin, että tiedät jos niissä tapahtuu muutoksia. Omatarkkailuun kuuluu kaksi vaihetta: katselu ja tunnustelu. Tarkkaile rintojasi säännöllisesti.

Omatarkkailun ohjeet

Kun aloitat omatarkkailun, tee sitä aluksi kerran viikossa, jotta saat tuntumaa siihen, miltä rinnat tuntuvat kuukauden eri vaiheissa. Sen jälkeen suosittelemme omatarkkailua kerran kuukaudessa. Jos sinulla on kuukautiset, tee omatarkkailu heti kuukautisten jälkeen, koska rinnat ovat silloin pehmeimmillään.

Ennen kuukautisia rinnat voivat aristaa ja niihin voi kertyä nestettä. Jos sinulla ei ole kuukautisia, valitse kuukaudesta tietty aika, jolloin tutkit rintasi. Ne voivat olla kuukauden tärkeimmät minuutit! 

Merkitse havaintosi muistiin. Rinnoissa tapahtuu iän myötä ja kuukauden eri vaiheissa muutoksia. Kaikki muutokset eivät ole huolestuttavia. Jos havaitset rinnoissasi poikkeavan muutoksen, ota yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Löydät ruotsinkielisen opastusvideon, muun kielisiä videoita, sekä muita videoita YouTube-kanavaltamme!

Tunnustelu

Tunnustele molemmat rinnat selällään maaten. Isorintainen voi laittaa tyynyn rintakehän alle, jolloin rinta levittyy paremmin rintakehän päälle. Kierrä koko rinta kehämäisesti, lohko kerrallaan, sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Toista kolmesti tutkittavan rinnan puoleisen käden ollessa vartalonmyötäisesti, ojennettuna suorana sivulle sekä pään yläpuolelle. Tunnustele myös kyljen ja kainaloiden puolelta. Jos tunnet jotain poikkeavaa, tunnustele sitä varovasti. Merkitse havaintosi muistiin. Tarvittaessa ota yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Mihin kiinnittää huomiota

Rinnassa voi tuntua monenlaisia muutoksia, jotka eivät liity rintasyöpään. Monet kysyvät, miten on mahdollista erottaa kyhmy rinnassa tuntuvista muista muhkuroista. Tärkeintä onkin tutkia rinnat sen verran säännöllisesti, että muistaa, miltä omat rinnat tuntuvat tavallisesti ja huomaa, jos niissä tapahtuu muutoksia.

Rintasyöpäkyhmyn voi erottaa hyvälaatuisista rinnan muutoksista esimerkiksi siitä, että se on koko ajan tiivis, kova ja muuttumaton. Hyvänlaatuiset kasvaimet ovat välillä pehmeitä, välillä tiiviimpiä ja ne voivat pienentyä tai hävitä itsestään. Lue lisää hyvänlaatuisista muutoksista seuraavasta osiosta oirekuvien alta.

Vaikka kyhmy on yleisin oire, se ei ole ainoa. Katso lista oireista, jotka voivat mahdollisesti viitata rintasyöpään täältä. Oireet voivat tuntua tai näkyä, siksi on tärkeää tutkia rinnat sekä katsellen että tunnustellen. Rintasyöpä voi olla myös oireeton. 

 

Asiat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota…

 • kyhmy, jota ei aikaisemmin ole tuntenut: kova, kiinni ympäristössään, sileä tai epätasainen, aristamaton tai aristava, ei pehmene kuukautiskierron mukaisesti
 • tuntemukset rinnassa, joita ei aikaisemmin ole ollut: kihelmöinti, kuumotus, kutina ja kipu 
 • rinnan kimmoisuuden muutos
 • iholla olevat muutokset: ihon vetäytyminen sisäänpäin, nännin vetäytyminen sisäänpäin, ihottuma joka ei parane, haavauma joka ei parane, ihon sävyssä tapahtuva muutos
 • toispuoleinen erite nännistä: erite voi olla kirkasta tai veristä, joskus myös maitomaista
 • kyhmy kainalon alueella
 • yleisoireita, kuten väsymys tai sairauden tunne

Jos havaintosi askarruttaa sinua, kannattaa kysyä apua terveydenhuollon ammattilaiselta. Hakeudu terveydenhuoltoon ainakin, jos…

 • rintaan ilmaantuu kyhmy tai muu selkeästi tunnusteltava muutos
 • rinnasta tulee toispuoleista eritettä (erite useammasta kuin yhdestä tiehyestä ei yleensä viittaa rintasyöpään)
 • nänni vetäytyy sisään ajassa tai rinnan ja/tai nännipihan iho muuttuu

Hyvänlaatuiset muutokset

Rinnasta tuntuvista muutoksista 90% on hyvänlaatuisia. Hyvälaatuisia muutoksia ovat erilaiset fysiologiset ja hormonitoimintaan perustuvat muutokset. Rintojen hyvänlaatuisia muutoksia ovat mastopatia, fibrokystiset muutokset, fibroadenomat, rasvapatit ja arvet.

 • Mastopaattinen rinta tuntuu luonnostaan kyhmyiseltä. Se on pinkeä, epätasainen ja sivuilta aristava.
 • Fibrokystiset muutokset ovat maitotiehyessä olevia nesteen täyttämiä rakkuloita, joiden koko vaihtelee kuukautiskierron hormonitoiminnan mukaan. Ne ovat useimmiten pieniä, 2-3 mm läpimitaltaan, mutta saattavat kasvaa 2-3 cm läpimittaisiksi ja olla aristavia.
 • Fibroadenoomat eli hyvälaatuiset sidekudoskasvaimet ovat tavallisempia nuorilla naisilla. Ne ovat säännöllisen muotoisia, ympäristöön nähden hyvin liikkuvia ja aristamattomia. Niiden koko ei vaihtele, vaan ne pysyvät samanlaisina kuukautiskierron kaikissa vaiheissa.
 • Lipoomat eli rasvapatit ovat pehmeitä, aristamattomia ja kohtalaisen liikkuvia. Niiden koko ei ole riippuvainen kuukautiskierrosta.
 • Rinnoissa saattaa myös olla arpikudosta leikkausten, tapaturmien ym. seurauksena.
 • Rinnoissa voi ajoittain tuntua kipua ja/tai olla turvotusta, joka voi huolestuttaa. Kipu ja/tai turvotus voi olla myös toispuolista. Usein kyse on normaalista kuukautiskiertoon liittyvästä tilanteesta tai rinnan hyvänlaatuisista muutoksista. 
 • Vääränlaiset ja huonosti tukevat rintaliivit voivat myös aiheuttaa kipua ja hiertymiä. Kipu saattaa heijastua muualta kehosta, lihaksista tai kylkiluiden rustokudoksesta.
Skip to content