Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen pinkeiltä, turvonneilta, koketusaroilta, puutuneilta tai säkenöiviltä. Leikkauksen jälkeen rintaan ja rintakehään jää erilaisia arpia, kiinikkeitä ja tuntopuutoksia. Rintojen tutkiminen voi tuntua aluksi haastavalta. Ota yhteyttä hoitaneeseen tahoon, jos leikkauksesta toipuminen ei tunnu tavalliselta. Oireita voivat olla leikatun alueen turvotuksen ja/tai kivun lisääntyminen tai arvet eivät parane

Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti myös rintojen pienentämisen tai rintojen poiston jälkeen. Ota omatarkkailu tavaksi sitä mukaa, kun rinnan alue alkaa parantua. Säännöllinen omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen on tarpeen erityisesti siksi, että tuntuma on erilainen kuin ennen. Tutustu muutoksiin ja opi tuntemaan uusi kehosi.

Yhteistä leikatuille rinnoille:

  • Paraneminen ja leikkausalueen turvotuksen laskeminen tapahtuvat yksilöllisessä tahdissa.
  • Tuntopuutokset ja rinnan puutuneisuus korjaantuvat yleensä leikkauksen jälkeen, mutta osittainen tuntopuutos voi olla myös pysyvää.
  • Muhkut ja kyhmyt: Leikkauksen jälkeen rinnat voivat tuntua olevan täynnä epätasaisuuksia. Tutustu epätasaisuuksiin rauhassa. 
  • Arvet ja kiinnikkeet voivat muodostaa kovia kohtia rintaan – opettele erottamaan mahdollinen kovan kyhmyn kasvu. Ihon alla voi tuntua myös ompeleita tai kiristymistä. Arpikudos tuntuu yleensä arven alla sekä mahdollisesti myös syvemmällä rinnassa.
  • Kipu ja kiristys johtuvat useimmiten arpeutumisesta, koon muutoksesta ja/tai venymisestä. Kehon painopisteen muutos voi vaikuttaa hartioiden jännittämiseen, joka voi ilmetä kipuna hartioilla ja solisluun alueella. Rintasyöpä on harvemmin kipeä.
  • Lievä punoitus arven ympärillä on osa tavanomaista paranemista, mutta jos ihomuutos ei häviä, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Pienennetyt rinnat

Rintojen muoto ja pehmeys palautuvat noin kahden vuoden sisällä pienennysleikkauksesta. Nännipihassa voi esiintyä tuntopuutoksia vielä pitkänkin ajan kuluttua leikkauksesta. Tuntopuutokset voivat olla myös pysyviä. Opettele tuntemaan rinta tuntopuutoksen alta.

Poistetut rinnat

Rintojen omatarkkailu on tärkeää myös silloin, kun rinnat on poistettu kokonaan. Vaikka rinnat olisi poistettu, ei voida olla varmoja, että kaikki rintarauhaskudos on saatu poistettua. Erityisesti jos rinnat on poistettu rintasyöpäriskin perinnöllisyyttä ja syövän ennaltaehkäisyä ajatellen, on omatarkkailu oleellinen terveysteko.

Älä epäröi kysyä lääkäriltäsi apua, jos jokin asia rintojen tuntumassa painaa mieltäsi. Mitä varhaisemmin rintasyöpä löydetään, sitä nopeammin hoidot voidaan aloittaa ja sitä parempi ennuste sillä on.

Tekstin on lukenut ja hyväksynyt sairaanhoitaja Maria Suuntala, HYKS Rintarauhaskirurgia.

Lisää omatarkkailusta

rintasyövän sairastaneille

Omatarkkailu Omatarkkailu rintasyöpähoitojen jälkeen -esite Omatarkkailu rintasyöpähoitojen jälkeen -esite Lataa esite Kuuntele esite Tilaa esitteitä Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti rintasyöpähoitojen jälkeen. Tutustu kehosi

transihmisille

Omatarkkailu Sisällysluettelo Kuuntele esite Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus, vaan kuka tahansa voi sairastua. On hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei mahdollisen rintasyövän toteaminen

raskauden ja imetyksen aikana

Rintojen omatarkkailu on tarpeen myös raskauden ja imetyksen aikana, sillä raskaus tai imetys eivät suojaa sairastumiselta.

Skip to content