Ostoskori on tyhjä

Rintaterveys ja ruokavalio
Ruokavalio vaikuttaa syöpäriskiin sekä itsenäisesti että osana painonhallintaa. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei aiheuta tai ehkäise rintasyöpää, mutta terveellinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio tukee kehon puolustusjärjestelmää ja auttaa ylläpitämään normaalipainoa.
Eräs rintasyövän merkittävimmistä riskitekijöistä on ylipaino. Siksi normaalipainoon pyrkiminen on kokonaisterveyden ja oman hyvinvoinnin lisäksi tärkeä osa rintaterveyttä.
Painonhallinta
Yksi rintasyövän kasvutekijöistä on estrogeenihormoni. Estrogeenia tuotetaan munasarjoissa ja lisämunuaisissa, mutta myös rasvakudoksessa. Vaihdevuosi-iässä estrogeenihormonin tuotanto hiipuu luonnollisesti, jolloin kuukautiset loppuvat, maitorauhaset surkastuvat ja koko elimistö kokee muutoksia. Tällöin rasvakudoksen merkitys estrogeenin tuottajana korostuu. Erityisesti vaihdevuosi-iän ylittäneillä naisilla runsas ylipaino onkin yksi merkittävimmistä rintasyövän riskitekijöistä.
Rasvasolut tuottavat hormonien lisäksi kasvutekijöitä, jotka siirtyvät verenkierrossa muualle elimistöön. Nämä tekijät voivat edistää syövän syntyä ja kiihdyttää syöpäsolujen kasvua. Runsas rasvakudoksen määrä saattaa myös heikentää elimistön immuunijärjestelmää joko suoraan tai edesauttamalla matala-asteisen tulehdustilan kehittymistä ja lisäämällä oksidatiivista stressiä.

Matala-asteinen tulehdus on viime vuosina herättänyt paljon huomiota, sillä sen on todettu olevan riskitekijä useille pitkäaikaissairauksille. Lievä tulehdustila häiritsee elimistön normaalia toimintaa kokonaisvaltaisesti. Se muun muassa vaikuttaa verisuonten seinämiin sekä hormoni- ja välittäjäaineiden toimintaan altistaen kehon monenlaisille sairauksille.
Oksidatiivinen stressi vaikuttaa solun viestinvälitysketjuihin ja aktivoi solun kasvutekijöitä. Kasvutekijöiden aktivoituminen edistää solujen lisääntymistä ja hallitsematonta kasvua kiihdyttäen mahdollisen kasvaimen kehittymistä. Lisäksi oksidatiivinen stressi heikentää osaltaan elimistön puolustusjärjestelmää.
Terveellinen ruokavalio
Syöpää ei voi ehkäistä ruokavaliolla, mutta sairastumisen riskiä voi pienentää noudattamalla kansallisia ravitsemussuosituksia. Ravitsemussuositusten kulmakivinä ovat kasvisten, hedelmien ja täysjyvävalmisteiden suosiminen, ja punaisen lihan ja lihajalosteiden sekä runsasenergiaisten ruokien ja juomien välttäminen.
Eräiden tutkimusten mukaan joillain yksittäisillä ruoka-aineilla saattaa olla syöpäriskiä pienentäviä vaikutuksia. Näihin lukeutuvat rasvaiset kalat ja oliiviöljy, soijatuotteet, vihreä tee ja sienet. Lisäksi positiivia vaikutuksia on löydetty myös timjamista, rosmariinista, persiljasta ja oreganosta sekä kurkumasta ja chilipippurista.

Haitallisia vaikutuksia on useissa tutkimuksissa todettu olevan nopeilla hiilihydraateilla, joita sisältävät esimerkiksi vaaleat leivät ja sokeroidut tuotteet. Lisäksi kovat, usein eläinperäiset rasvat, punainen liha tai hyvin pitkälle prosessoidut lihavalmisteet sekä tietyt maitotuotteet (kuten rasvaiset juustot tai runsas maidon juonti) ovat uusimpien tutkimusten mukaan terveydelle haitallisia.
Myös ruuan valmistustavalla on merkitystä. Esimerkiksi tuoreet kasvikset sisältävät runsaammin hyviä ravintoaineita, kuin kypsennetyt tai säilötyt kasvikset. Paahtaminen, grillaaminen tai paistaminen synnyttävät syöpävaarallisia yhdisteitä.
Yksittäisten ravintoaineiden tai ruuanvalmistustapojen sijaan on tärkeintä kiinnittää huomio ruokavalion ja muiden elämänapojen muodostamaan kokonaisuuteen. Yksittäinen pihvi tai hillomunkki ei aiheuta syöpää, eikä runsas oreganonkäyttö kumoa muiden ruoka-aineiden haitallisia vaikutuksia. Erinomaisia vinkkejä ja ohjeita terveellisen ravitsemuksen koostamiseen saa paitsi terveydenhoitajilta ja ravitseusterapeuteilta, myös esimerkiksi Marttaliiton ja Sydänliiton sivuilta.
Katso luento ruokavalion vaikutuksesta rintaterveyteen täältä: Ravitsemus ja rintaterveys.
Lähteet:
Chajès, V. & Romieu, I. 2014. Nutrition and breast cancer. Maturitas 77 (1), 7–11.
Chandran, U., McCann, S., Zirpoli, G., Gong, Z., Lin, Y., Hong, C., Ciupak, G., Pawlish, K., Ambrosone, C. & Bandera, E. 2014. Intake of Energy-Dense Foods, Fast Foods, Sugary Drinks, and Breast Cancer Risk in African American and European American Women. Nutrition and Cancer, 66(7), 1187–1199.
Debras, C., Chazelas, E., Srour, B., Kesse-Guyot, E., Julia, C., Zelek, L., Agaësse, C., Druesne-Pecollo, N., Galan, P., Hercberg, S.,Latino-Martel, P., Deschasaux, M. & Touvier, M. 2020. Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk: results from the prospective NutriNet-Santé cohort. American Journal of Clinical Nutrition, 2020; 112, 1267–1279.
Delman, D., Fabian, C., Kimler, B., Yeh, H. & Petroff, B. 2015. Effects of Flaxseed Lignan Secoisolariciresinol Diglucoside on Preneoplastic Biomarkers of Cancer Progression in a Model of Simultaneous Breast and Ovarian Cancer Development. Nutrition and Cancer, 67(5), 857–864.
Iwasaki, M., Mizusawa, J., Kasuga, Y., Yokoyama, S., Onuma, H., Nishimura, H., Kusama, R. & Tsugane, S. 2014. Green Tea Consumption and Breast Cancer Risk in Japanese Women: A Case-Control Study. Nutrition and Cancer, 66(1), 57–67.
Luoto, R., Kukkonen-Harjula, K. & Männistö, S. 2017. Liikkuminen, ravitsemus ja painonhallinta syövän ehkäisyssä. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 113 (21), 2069–2074.
Magee, P., Owusu-Apenten, R., McCann, M., Gill, C. & Rowland, I. 2012. Chickpea (Cicer arietinum) and Other PlantDerived Protease Inhibitor Concentrates Inhibit Breast and Prostate Cancer Cell Proliferation In Vitro. Nutrition and Cancer, 64(5), 741–748.
Morimoto, Y., Conroy, S., Pagano, I., Isaki, M., Franke, A., Nordt, F. & Maskarinec, G. 2012. Urinary Estrogen Metabolites During a Randomized Soy Trial. Nutrition and Cancer, 64(2), 307–314.
Orman, A., Johnson, D., Comander, A. & Brockton, N. 2020. Breast Cancer: A Lifestyle Medicine Approach. American Journal of Lifestyle Medicine 14 (5), 483–494.
Vehmanen, L. 2020. Rintasyövän toteaminen, alatyypit ja ennuste. Lääkärikirja Duodecim. Julkaistu 19.9.2020. Luettu 20.5.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00618
Turati, F., Dalmartello, M., Bravi, F, Serraino D., Augustin , L.., Giacosa, A., Negri, E.., Levi, F. & La Vecchia, C. 2020. Adherence to the World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research Recommendations and the Risk of Breast Cancer. Nutrients 2020, 12, 607.