Ostoskorisi on tyhjä!
Alkoholi on yksi rintasyövän keskeisimmistä riskitekijöistä. Jo yksi annos, esimerkiksi pieni lasillinen viiniä tai tölkki olutta päivittäin nautittuna lisää sairastumisen riskiä 10 prosentilla. Naisilla 60 % alkoholin aiheuttamista syöpätapauksista on rintasyöpiä.
Alkoholi vaikuttaa rintasyöpään sairastumisen riskiin paitsi sen syöpävaarallisten ominaisuuksien vuoksi, myös esimerkiksi painonhallinnan ja hormonitoiminnan kautta.
Alkoholi vaikuttaa elimistössä monin tavoin.
Alkoholin on todettu kiihdyttävän solujen jakautumista, jolloin riski syöväksi muuntuvien solumutaatioiden syntymiselle kasvaa. Alkoholi myös aiheuttaa elimistössä soluvauroita sekä hidastaa ja vaikeuttaa soluvaurioiden korjaamista ja vaarallisten solumutaatioiden tuhoamista, jolloin riski syöpäsolujen lisääntymiselle kasvaa.
Ylipaino on yksi rintasyövän keskeisitä riskitekijöistä. Jo yksi alkoholiannos päivittäin nautittuna voi aiheuttaa jopa 4–8 kilon vuosittaisen painonnousun. Alkoholi myös vaikeuttaa monien tehokkaasti toimivan immuunipuolustusjärjestelmän kannalta välttämättömien ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja antioksidanttien, imeytymistä.
Alkoholi nostaa tutkitusti estrogeeni- ja insuliinitasoja elimistössä. Hormonituotannon häiriöt altistavat kehon syöpäsairauksien kehittymiselle.
Alkoholinkulutus ei vaikuta ainoastaan rintasyöpään sairastumisen todennäköisyyteen, vaan se on taustatekijänä monissa muissakin pitkäaikaissairauksissa. Runsas alkoholinkäyttö lisää monien muiden syöpien sekä esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, masennuksen ja ruoansulatuskanavan ongelmien todennäköisyttä.
Alkoholinkäytön arvioimiseen ja vähentämiseen on saatavilla paljon tukea. Esimerkiksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry tarjoaa helposti saavutettavia välineitä oman alkoholinkäytön vähentämiseksi.
Lähteet:
Bingham, C. ja Ollila E. (2017) Syöpä, alkoholi ja alkoholipolitiikka. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim, 133 (21), s. 2063–8. https://www.duodecimlehti.fi/duo13998
Cancer reasearch UK: How does alcohol cause cancer? https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/alcohol-and-cancer/how-does-alcohol-cause-cancer
Fakhri, N., Chad, M.A., Lahkim, M. et al. (2022) Risk factors for breast cancer in women: an update review. Medical Oncology (39). DOI: 10.1007/s12032-022–01804‑x
Mäkelä, P. & Niemelä, S. (2022) Alkoholi ja terveys. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01120
World Health Organization (WHO) (2020) Alcohol and Cancer in WHO European region. https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/336595/WHO-EURO-2020–1435-41185–56004-eng.pdf?sequence=1
World Health Organization (WHO) (2023) Alcohol and cancer in the European Union – a call to action.