Ostoskori on tyhjä
Useat tutkimukset ovat osoittaneet vahvan yhteyden liikunnan ja rintasyöpään sairastumisen riskin välillä. Tutkimuksesta riippuen säännöllinen liikunta pienentää sairastumisriskiä jopa 20–25 prosenttia.
Liikunta vahvistaa tutkitusti immuunijärjestelmää ja auttaa rauhoittamaan matala-asteista tulehdustilaa kehossa. Matala-asteinen tulehdustila vaikuttaa koko kehon terveyteen ja saattaa lisätä myös rintasyöpään sairastumisen riskiä.
Liikunta vaikuttaa merkittävällä tavalla hormonitasapainoon kehossa. Säännöllinen liikunta auttaa hallitsemaan verensokeria ja insuliinitasoja. Insuliiniresistenssi ja korkeat insuliinitasot voivat lisätä muiden sairauksien ohella myös rintasyövän riskiä.
Liikunta vahvistaa kehoa ja lisää sen mahdollisuutta korjata ja poistaa vaurioituneita soluja. Liikunnalla on myös paljon muita hyviä vaikutuksia terveyteen. Se muun muassa auttaa painonhallinnassa ja lisää tutkitusti mielen hyvinvointia.
Liikkumisen suosituksen mukaan aikuisen tulisi harrastaa viikossa kaksi ja puoli tuntia viikossa sykettä kohottavaa liikuntaa, kuten reipasta kävelyä, uintia tai tanssia. Jos kalenterissa on vain rajatusti aikaa liikkumiselle, saa saman terveyshyödyn jo tunnin ja vartin viikoittaisella teholiikunnalla, jossa syke nousee reilummin. Rasittaviksi liikuntamuodoiksi katsotaan esimerkiksi reipas pyöräily, hiihto tai juoksu.
Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kaikenlainen liike on hyvästä. Kevyt arkinen liikuskelukin vaikuttaa terveyteen varsinkin, jos arki on aiemmin sisältänyt paljon paikallaanoloa. Uusimpien suositusten mukaan muutaman jopa muutaman minuutin pätkiin jaetut liikuntasuoritukset kohentavat terveyttä.
Liikkuvan elämäntavan aloittaminen ei ole koskaan myöhäistä. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva tapa lisätä liikettä ja hyvinvointia elämäänsä.
Lähteet:
Słojewska, K. (2021) The effect of physical activity on sex hormone levels in women. Implications for breast cancer risk. Nowotwory. Journal of Oncology 71(6) s. 383–390.
Penttinen, H. & Sormunen, J. (2019) Liikunnan vaikutus syövän ehkäisyyn ja sairastuneiden kuolleisuuteen. Lääkärilehti (46) s. 2656–2659. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/liikunnan-vaikutus-syovan-ehkaisyyn-ja-sairastuneiden-kuolleisuuteen/?public=01ad04b97791a9f70e604cb20b5c263a#reference‑5)
UKK instituutti. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/
UKK instituutti. https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-suositukset/aikuisten-liikkumisen-suositus/
Taskila, M. & Pohjola, J. (2022) Liikunnan merkitys vaihdevuosioireisiin. Opinnäytetyö. XAMK Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/752146/Pohjola_Taskila%20.pdf?sequence=2&isAllowed=y
Xinghan, L., Lijie, Y., Sunan, S. & Yayi, H. (2021) Inflammation and cancer: paradoxical roles in tumorigenesis and implications in immunotherapies. Genes & Diseases 10 (1), s. 151–164. https://doi.org/10.1016/j.gendis.2021.09.006