Ostoskorisi on tyhjä!
Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus, vaan kuka tahansa voi sairastua. On hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei mahdollisen rintasyövän toteaminen viivästy.
Maailmalla on tietoja transihmisten rintasyövistä vielä varsin vähän. Alan tutkimukset ovat lisääntyneet vasta viime vuosina ja keskenään vertailukelpoista tutkimusta ei juuri ole. Suomessa ei ole aiheesta tutkimuksia. Ohjeet rintojen ja rintakehän omatarkkailuun ovat kuitenkin jo jotakuinkin vakiintuneet.
Vuonna 2018 Alankomaissa julkaistun kohorttitutkimuksen mukaan (lähde 2) transihmisillä oli samankaltainen riski sairastua rintasyöpään kuin muulla väestöllä. Tutkimuksessa seurattiin yhden yliopistosairaalan avohoidossa transprosessin käyneitä tai käyviä kaikkia (2 571+1 324 hlöä) aikuisia, jotka ovat aloittaneet hormonihoidot vuosien 1954 ja 2016 välillä.
Tutkimuksessa kohderyhmällä löydettiin kaikkia rintasyövän tyyppejä, myös levinnyttä rintasyöpää ja geenivirheestä todennäköisesti johtuvaa rintasyöpää. Sekä transmiehet (=sukupuolta korjattu mieheksi) että transnaiset (=sukupuolta korjattu naiseksi) sairastuivat rintasyöpään. Tässä pitkittäistutkimuksessa rintasyöpään sairastuneilla syöpä löydettiin jonkin verran vertailuryhmää nuorempana. Sairastuneet olivat käyttäneet hormonikorvausta useita vuosia. Rauhastiehyissä olevan syövän osuus oli transihmisillä pienempi (60% rintasyövistä) kuin vertailuryhmän cisnaisilla (85%).
Transihmisillä (ei-cissukupuoliset henkilöt, esim. transnaiset, transmiehet, muunsukupuoliset, sukupuolettomat) voi olla ennestään negatiivisia kokemuksia terveydenhuollosta. He saattavat myös pelätä etteivät he tule kohdatuksi arvokkaasti. Transihmiset, joilla on kehodysforiaa eli tunnetta oman kehon sukupuolitettujen piirteiden vääränlaisuudesta, voivat kokea rintojen tutkimisen nöyryyttävänä. Myös rintojen omatarkkailu voi tuntua oudolta. On hyvä, että transihmiset kohtaavat sensitiivisiä ja transinklusiivia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka pystyvät antamaan myös transihmisille tapauskohtaisia neuvoja.
Kansainvälisesti suositellaan, että yli 50-vuotiaat transfeminiinit henkilöt, jotka ovat käyttäneet estrogeenia yli viisi vuotta, kävisivät säännöllisesti mammografiassa kahden vuoden välein. Heillä on tutkimusten mukaan sama riski sairastua rintasyöpään kuin cisnaisilla. (1, 2, 3). Riski suurenee rintakudoksen lisääntymisen, sekä yli viisi vuotta kestäneen hormonihoidon jälkeen. Rintasyövän kehitykseen vaikuttavat estrogeeni ja progestiini. Transmiehillä liiallinen määrä testosteronia voi muuntua kehossa estrogeeniksi ja johtaa kohonneeseen rintasyöpäriskiin. Jos henkilö kuuluu muihinkin rintasyöpäriskiryhmiin (esim. perinnölliset tekijät), kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon ja keskustella turvallisesta hormonien käytöstä.
Rintojen kasvun alkuvaiheessa niissä voi liittyä kipuja, arkuutta ja kyhmyisyyttä. On tärkeää erottaa nämä oireet mahdollisista rintasyövän oireista. Oireista on hyvä jutella rintojen tarkastuksen yhteydessä. Rintojen kimmoisuus ja tiiviys lisääntyy hormonihoitojen myötä rauhaskudoksen kasvaessa. Rintojen tiiviys on rintasyövän riskitekijä ja voi vaikeuttaa sen havaitsemista. (2.)
Rintaimplantit voivat hankaloittaa rintasyövän havaitsemista. Mammografialle implantti ei ole este. Kuvia otetaan varjostusten vuoksi enemmän ja implanttia siirretään kuvatessa. Siirtämiseen voidaan käyttää implant displacement techniques ‑menetelmää.
Rintaimplantti tekee rinnasta kiinteän, jonka vuoksi se voi olla myös haasteellinen tutkia. Implantin sijoittaminen rintalihaksen alle voi vähentää implantin tuntumista ihon läpi ja se saattaa myös ehkäistä implantteja ympäröivän arpikudoksen kovettumista. Rintalihaksen päälle asetetun implantin reunat voivat erottua selvemmin. Implantti tuntuu kovalta ja tarkkarajaiselta tyynyltä. Saatat tuntea implantin ”rajat”. Implantin ympärille muodostuu arpikapseli, joka tuntuu ympäröivää kudosta kovemmalta. Ajan myötä implantti tai arpikudos saattavat kovettua tai vaihtaa paikkaansa. Kysy tarvittaessa neuvoa tavallisen kudoksen ja implantin tuntuman eron opetteluun.
Joidenkin tutkimusten mukaan on olemassa harvinainen syöpä, joka liitetään rintaimplantteihin. Kyseessä ei ole tavallinen rintasyöpä vaan lymfooma nimeltään ALCL. Tarkempia tutkimuksia erityisesti tekstuurillisista implanteista ja niiden kytköksistä lymfoomaan jatketaan edelleen. (4)
Mastektomia (rintojen poisto) ja testosteronin käyttäminen laskevat riskiä sairastua rintasyöpään. Joissakin harvoissa tapauksissa henkilö on sairastunut näistä huolimatta. Sairastuminen on johtunut luultavimmin pienestä määrästä rintakudosta, jota on jäänyt kehoon leikkauksen jälkeen. Transprosessi ei siis poista rintasyöpäriskiä kokonaan. BRCA1- tai BRCA2-geenivirheen kantajilla on myös mastektomian jälkeen viiden prosentin riski sairastua rintasyöpään. (2.) Jos hormoneja ei ole käytössä, riski voi olla sama kuin cisnaisilla.
Osallistuminen mammografiaseulontoihin on tärkeää. Henkilöt joilla on mieheen viittava henkilötunnus, eivät saa kutsuja säännöllisiin kunnallisiin mammografiaseulontoihin. Säännöllistä mammografiatutkimusta suositellaan myös kaikille yli 50-vuotiaille transmiehille, jotka eivät ole poistaneet rintojaan (3). Tällöin tulee itse hakeutua terveydenhuoltoon ja keskustella tutkimuksesta. Rintojen poiston jälkeen mammografia ei välttämättä onnistu. Silloin kuvataan ultraäänellä tai magneettikuvauksella.
Rintakehän omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti myös mastektomian jälkeen rinnan alueen parantuessa. Säännöllinen rintakehän omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen on tarpeen erityisesti siksi, että tuntuma on erilainen kuin ennen. Voit pyytää rintojen tutkimusta myös lääkäriltä. Lue lisää rintojen pienennyksen tai poiston vaikutuksesta omatarkkailuun täältä.
Tutkimuksissa ei ole todettu, että binderin käyttö lisäisi rintasyöpäriskiä. Bindaukseen voi kuitenkin liittyä monia muita oireita, kuten ärtynyt iho, hengitysvaikeudet ja imunestekierron häiriöt, jos binderi on liian tiukka. Yleisesti suositellaan binderin poistamista nukkumaan mennessä.
Omien rintojen säännöllinen tutkiminen on tärkeää kaikille sukupuolille ja sukupuolettomille, sillä se voi vaikuttaa rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen ja tätä kautta paranemiseen. Suomessa 50–69vuotiaat henkilöt, joilla on naiseen viittava henkilötunnus saavat lisäksi kahden vuoden välein kutsun maksuttomaan seulontamammografiaan. Muiden tulee hakeutua terveydenhuoltoon, jossa lääkäri tarvittaessa kirjoittaa lähetteen mammografiatutkimukseen.
Rintakehää on hyvä tutkia sekä katsellen että tunnustellen. Katselu tehdään hyvässä valaistuksessa, pelin edessä. Rintakehää tarkastellaan edestä ja molemmilta sivuilta, käsivarret alhaalla ja ylös nostettuina. On tärkeää kurkistaa myös rinnan alle, jotta mahdolliset ihomuutokset tai haavaumat eivät jää rinnan alle piiloon. Molempia nännejä puristetaan hellästi mahdollisen eritteen varalta.
Tunnustelussa tärkeintä on käydä koko rinta ja rintakehä huolellisesti kauttaaltaan läpi. Tunnustelun voi tehdä lohko kerrallaan tai kehämäisesti rintaa ja rintakehää kiertäen. Tunnustellessa sormet ovat suorat ja yhteen liitetyt, ja otteet napakat, mutta hellät.
Älä epäröi kysyä lääkäriltäsi apua, jos jokin asia rintojen tuntumassa painaa mieltäsi. Mitä varhaisemmin rintasyöpä löydetään, sitä nopeammin hoidot voidaan aloittaa ja sitä parempi ennuste sillä on.
Lähde: Seta (kehodysforia), Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (paitsi binderi, diskriminaatioriski).
Lähteet:
(1) Quinn, GP., Sanchez, JA., Sutton, SK., Vadaparampil, ST., Nguyen, GT., Green, BL., Kanetsky, PA., Schabath, MB. Cancer and Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender/Transsexual, and Queer/Questioning Populations (LGBTQ). (2015). CA Cancer J Clin, 65(5), 384–400. doi: 10.3322/caac.21288.
(2) de Blok CJM, Wiepje C, Nota NM, et al. OR25‑6 – Breast cancer in transgender persons receiving cross-sex hormone treatment: Results of a nationwide cohort study. ENDO 2018 program. Accessed from http://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4482/presentation/8190 on May 29, 2018.
(3) Sonnenblick EB, Shah AD, Goldstein Z, et al. Breast imaging of transgender individuals: A review. Current Radiology Reports. 2018 6:1 doi.org/10.1007/s40134-018‑0260‑1.
(4) U.S. Food and Drug Administration 4.2.2019 https://www.fda.gov/medical-devices/breast-implants/breast-implant-associated-anaplastic-large-cell-lymphoma-bia-alc