Ostoskorisi on tyhjä!
Myös miehet voivat sairastua rintasyöpään, vaikka se onkin harvinaista. Rintasyöpä todetaan vuosittain noin 30 miehellä ja vaikka sairastuneiden määrä on kaikkiin rintasyöpädiagnooseihin (noin 5000 vuosittain) suhteutettuna pieni, on hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jotta mahdollisen rintasyövän diagnoosi ei viivästy.
Miehet ovat usein sairastuessaan naisia vanhempia, mutta nuorikin mies voi sairastua rintasyöpään. Suomen Syöpärekisterin tilastoinnin mukaan eniten rintasyöpää todetaan 70–74 ‑vuotiailla miehillä (naisilla 60–64 –vuotiaina).
Moni tekijä vaikuttaa sairastumiseen, eikä suurimmalla osalla sairastuneista ole mitään tunnettua rintasyövän riskitekijää. Miesten sairastumiseen vaikuttavat usein suvussa kulkevat geenimuunnokset ja perinnöllinen riski on yleensä suurempi, jos useat lähisukulaiset (myös naiset) tai nuori henkilö sairastuu rintasyöpään. Se, että suvussa on syöpää, ei välttämättä tarkoita, että perinnöllinen alttius on olemassa, eikä perinnöllinen alttius tarkoita tarkoita, että henkilö sairastuu syöpään.
Rintasyöpään sairastuneiden miesten on hyvä selvittää syövän periytyvyyden sukuriski. Perityvyyteen liittyvissä kysymyksissä neuvoo ja opastaa Syöpäjärjestöjen periytyvyysneuvonta.
Miehen kannattaa tarkistaa rintakehän alue säännöllisesti, varsinkin jos suvussa on alttiutta rintasyöpään sairastaumiseen. Myös eturauhassyövän hoidot voivat lisätä rintasyöpään sairastumisen riskiä.
Vaikka varmaa rintasyöpää ehkäisevää keinoa ei ole, liikunnalla ja terveellisillä elintavoilla voi tutkimusten mukaan pienentää rintasyöpäriskiä.
Rintasyövän oireet ovat miehillä samat kuin muillakin. Yleisin oire on kiinteä, aristamaton, ympäristöön kiinnittynyt kyhmy, jonka lisäksi oireita voivat olla esimerkiksi muutokset ihossa tai nännissä. Voit lukea lisää rintasyövän oireistä täältä: Rintasyövän oireet.
Rintakehän tarkkailuun kuuluu kaksi vaihetta: katselu ja tunnustelu. Katselessa on hyvä käyttää peiliä apuna. Rintakehää tarkastellaan edestä ja sivuilta, ensin molemmat käsivarret rentoina sivuilla roikkuen, sitten ylös nostettuina. Näin huomataan mahdollinen kiristymä, ihottuma, haavauma tai muutokset ihon värissä ja rintakehän muodoissa. Katselun yhteydessä molempia nännejä puristetaan varovasti.
Rintakehä tunnustellaan läpi kauttaaltaan suorin, yhteenliitetyin sormin. Rinnan voi tunnustella läpi joko lohko kerrallaan tai kehämäisesti kiertäen. Tärkeintä on käydä järjestelmällisesti läpi molemmat puolet siten, että tunnusteltavan puolen käsi on ensin rennosti vartalon vieressä, sitten vartalon viereen nostettuna ja lopuksi pään yläpuolelle ojennettuna.
Koska rintasyöpä on miehellä harvinainen, eivät lääkäri tai potilas välttämättä osaa epäillä sitä, vaikka miehellä olisi selkeitä rintasyövän oireita. Tauti todetaankin miehillä usein keskimääräistä myöhemmin, joka saattaa siten pitkittää ja vaikeuttaa hoitoja.
Rinnan alueen muutokset kannattaa aina näyttää lääkärille ja vaatia niiden tutkimista. Rintasyövän mahdollisimman varhainen toteaminen ja hoito parantavat ennustetta. On hyvä muistaa, että useimmat rinnan muutokset ovat hyvälaatuisia.
Teksti on tehty yhteistyössä seuraavien järjestöjen kanssa:
Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry, www.europadonna.fi
Suomen Syöpäsairaanhoitajat ry, www.syopasairaanhoitajat.fi