Omatarkkailu rintasyövän sairastaneille

Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti rintasyöpähoitojen jälkeen. Tutustu kehosi muutoksiin ja ota omatarkkailu tavaksi. Säännöllisen tutkimisen ansiosta sinulle muodostuu tuntuma rintojesi ja/tai rintakehäsi rakenteesta ja havaitset helpommin mahdolliset muutokset niissä. Muutos voi olla myös hyvänlaatuinen, mutta se voi olla merkki rintasyövän uusiutumisesta. Rintasyöpä voi löytyä myös hoitamattomasta rinnasta ja se voi toki ilmentyä myös muualla kehoa. Rintasyövän sairastaneiden kannattaa seurata myös kainalon alueen muutoksia, sillä suurentuneet imusolmukkeet voivat viitata uusiutuneeseen rintasyöpään. Varhain havaittu uusiutunut syöpä voi olla helpompi hoitaa

Tutustu muutoksiin ja opi tuntemaan uusi kehosi. Rintasyövän uusiutumisriskiä voi pienentää myös terveillä elintavoilla. 

Leikattu rinta

Rintojen piennösleikkauksia voidaan käyttää myös rintasyöpäkasvaimen poistamiseen. Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen pinkeiltä, turvonneilta, kosketusaroilta, puutuneilta tai säkenöiviltä. Leikkauksen jälkeen rintaan ja rintakehään jää erilaisia arpia, kiinnikkeitä ja tuntopuutoksia. Rintojen tutkiminen voi tuntua aluksi haastavalta. Ota yhteyttä hoitaneeseen tahoon, jos leikkauksesta toipuminen ei tunnu tavalliselta; leikatun alueen turvotus ja kipu lisääntyy ja/tai arvet eivät parane.

Jos sinulta on poistettu rinnat osittain tai kokonaan, lue lisää rintoja pienentäneen tai rinnat poistaneen omatarkkailusta.  Jos sinulle on rakennettu uusi rinta rintaimplantin avulla, lue lisää rintoja suurentaneen omatarkkailusta.

Yhteistä leikatuille rinnoille:

  • Leikkausalueen turvotus laskee yleensä kahden vuoden sisällä leikkauksesta.
  • Tuntopuutokset ja rinnan puutuneisuus voivat korjaantua 1-2 vuoden sisällä leikkauksesta, mutta osittainen tuntopuutos voi olla myös pysyvää.
  • Muhkut ja kyhmyt: Leikkauksen jälkeen rinta(kehä) tai kainalo voi tuntua olevan täynnä epätasaisuuksia, tutustu epätasaisuuksiin rauhassa. Arvet ja kiinnikkeet voivat muodostaa kovia kohtia rintaan tai kainaloon, joten opettele erottamaan mahdollinen kovan kyhmyn kasvu. Ihon alla voi tuntua myös ompeleita tai kiristymistä. Arpikudos tuntuu yleensä arven alla sekä mahdollisesti myös syvemmällä rinnassa.
  • Kipu ja kiristys johtuvat useimmiten arpeutumisesta, koon muutoksesta ja/tai venymisestä. Kehon painopisteen muutos voi vaikuttaa hartioiden jännittämiseen, joka voi ilmetä kipuna hartioilla ja solisluun alueella. Rintasyöpä on harvemmin kipeä.
  • Lievä punoitus leikkausalueella on osa tavanomaista paranemista. Ihottuma tai ihorikko rinnan alueella voi olla merkki rintasyövän uusiutumisesta. Jos ihomuutos ei lievene tai häviä, ota yhteys terveydenhuollon ammattihenkilöön.
  • Nännipihassa voi esiintyä tuntopuutoksia vielä pitkänkin ajan kuluttua leikkauksesta, jos leikkaus on kohdistunut nännipihan alueelle. Opettele tuntemaan rinta tuntopuutoksen alta.

Sädehoidettu rinta

Sädehoidettu rinta on usein hiukan aiempaa tiiviimpi. Ihomuutokset, kuten punoitus, aristus, värimuutos, hilseily ovat yleisiä sädehoidon vaikutuksia. Ihon paikallinen punoitus, ruskettuminen tai alueen tummeneminen saattaa osittain jäädä pysyväksi. Suojaa sädehoidettu ihoalue auringolta.

Solunsalpaajin hoidettu rinta

Sytostaattihoitojen vaikutukset lieventyvät yleensä muutamassa kuukaudessa. Hoitojaksojen jälkeen omatarkkailun tekemiseen voivat vaikuttaa mahdollisesti kehossa oleva turvotus tai käsien pistely ja puutuminen.

Älä epäröi kysyä sinua hoitaneelta taholta apua, jos jokin asia hoidossasi tai rintojen tuntumassa painaa mieltäsi. Mitä varhaisemmin rintasyöpä löydetään, sitä nopeammin hoidot voidaan aloittaa ja sitä parempi ennuste sillä on.

Tekstin on lukenut ja hyväksynyt Europa Donna Finland – Rintasyöpäyhdistys ry, Suomen Syöpäsairaanhoitajat ry sekä rintasyöpähoitaja Kaisa-Liisa Heikkilä, HYKS Syöpäkeskus.

Lisää omatarkkailusta

eri ikäkausina

Omatarkkailua suositellaan tehtävän säännöllisesti läpi elämän, siitä lähtien kun rinnat alkavat kehittyä. Eri ikävaiheisiin liittyy kuitenkin omat riskitekijänsä ja erityistilanteensa.

transihmisille

Omatarkkailu transihmisille Lataa esite Kuuntele esite Sisällysluettelo Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus, vaan kuka tahansa voi sairastua. On hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei mahdollisen

Avusteinen omatarkkailu

Rintojen omatarkkailu voi toteutua myös avusteisesti.

Jokaisella on oikeus huolehtia omasta rintaterveydestään. Säännöllisellä rintojen omatarkkailulla pyritään rintasyövän varhaiseen tunnistamiseen. Mutta miten rintojen omatarkkailu toteutuu, jos henkilö ei pysty tekemään sitä itse? Keneltä voi pyytää apua? Kuka suostuu auttamaan?

Skip to content