Järjestösuunnittelija vaihtaa vapaalle!

Alkaa paksusti näyttää siltä, että minusta on kohtapuoliin tulossa äiti. Kahden ja puolen vuoden järjestösuunnittelemisen jälkeen on siis aika vaihtaa hetkeksi vanhempainvapaalle, vähän toisenlaisiin hommiin.

Tosin uskoisin, että on hommissa yhtäläisyyksiäkin.

Järjestöhommissa olen suunnitellut, käyttänyt luovuutta, soveltanut tutkittua tietoa käytäntöön, edistänyt terveyttä, koordinoinut, organisoinut, kampanjoinut, kannustanut, viestinyt, taiteillut, urheillut, heittäytynyt, ohjannut, opastanut, tehnyt yhteistyötä, vaikuttanut. Eikös näitä tekijöitä voi jollakin tavoin myös hyödyntää vanhemmuudessa ja kasvatuksessa…?

Lämmin kiitos kaikille osallisille tähän mennessä kertyneistä kokemuksista järjestömaailmassa ja ennen kaikkea rintaterveyden maailmassa. Rintaterveys on omalla tavallaan hyvin spesifi asia, mutta samalla se on kokonaisuus, joka ulottuu hyvin laajalle niin yksilön, yhteisön kuin yhteiskunnankin tasolla.

Yksilötasolla rintaterveys liittyy yksilön kokonaisterveyteen, johon vaikuttavat muun muassa elintavat. Rintojen omatarkkailu ja rintasyövän oiretietoisuus edistävät rintasyövän varhaista toteamista ja siten mahdollistavat paremman todennäköisyyden parantua mahdollisesta sairaudesta. Oman vartalon tuntemus voi lisätä sen hyväksyntää ja parantaa itsetuntoa.

Yhteisössä rintaterveyttä edistetään opastamalla ja jakamalla tietoa esimerkiksi työyhteisöille ja aiheesta noin yleisesti kiinnostuneille opastusryhmille, opiskeluryhmille sekä vapaaehtoisille, jotka puolestaan vievät tietoa uusille yhteisöille. Hurjan tärkeä vapaaehtoistyö liittyy tiiviisti rintaterveyden edistämiseen. Sen avulla tämäkin järjestö on kokoaan isompi. Vapaaehtoisemme ovat oma tissisankariyhteisömme.

Yhteiskunnallisella tasolla rintaterveys linkittyy rintasyövän varhaiseen toteamisen kautta inhimillisten säästöjen lisäksi hyvinvointitalouteen ja taloudellisiin säästöihin. Rintasyövästä paranemisessa ratkaisevaa on sen varhainen toteaminen. Rintasyövän ollessa kansantauti ja naisten yleisin syöpä sekä työikäisten naisten yleisin kuolleisuuden aiheuttaja, varhaisen toteamisen vaikutukset ulottuvat pitkälle.

Suomen Syöpärekisterin (2019) tutkimuksen mukaan rintasyöpäpotilaan hoitokustannukset olivat sitä suuremmat, mitä nuorempi potilas oli kyseessä ja mitä pidemmälle syöpä oli levinnyt. Kustannusten vaihtelu ikäryhmien mukaan oli 19 000–41 300 euron ja levinneisyyden mukaan 16 800–47 300 euron väliltä. Tähän voidaan lisätä kustannukset ajalta, jonka henkilö joutuu olemaan poissa töistä.

Kun aloitin nämä hommat, oli moni asia järjestömaailmassa minulle uutta. Oppia on tullut paljon. Ja käsitys siitä, mitä kaikkea järjestöt tämän yhteiskunnan hyväksi tekevät! Olen onnellinen, että elän maassa, jossa on (Tunne rintasi ry:n lisäksi) järjestöjä, jotka tukevat ja auttavat lapsia ja lapsiperheitä. Näistä muutamana esimerkkinä yhteistyökaverimme Imetyksen tuki ry sekä vaikkapa Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry ja Suomen Monikkoperheet ry.

Uskoisin, että apu tulee meidän perheessämme tarpeeseen. Kolmen hengen (eli kahden aikuisen ja yhden pienen koiran) yksikköömme on nimittäin tulossa tuplasti lisää väkeä, mikäli kaikki menee hyvin. Tulevaan rooliini äitinä haluaisin lisätä ”järjestösuunnittelijan hommien” lisäksi hurjan määrän hellyyttä ja rentoutta. Sen kummempaa filosofiaa minulla ei ole.

Palataan asiaan!

<3 Karolina

Jaa:

Lisää ajankohtaisia

Kuvassa raskaana oleva henkilö kukkakehyksen sisällä.

Raskaus ja rinnat

Jo raskauden alkuhetkistä rinnat valmistautuvat tarjoamaan parasta mahdollista ravintoa pikkuihmiselle. Raskaus käynnistää rinnoissa muutosten sarjan, joka jatkuu vielä imetyksen päättymisen jälkeenkin. Rintasyövän riski raskauden tai imetyksen aikana on erittäin pieni, mutta rintojen terveyttä on hyvä tarkkailla säännöllisesti myös raskaus- ja imetysaikana.

Kuvassa kaksi naista istuu kedolla

Nuorten ja nuorten aikuisten rintasyöpä

Todennäköisyys sairastua rintasyöpään ennen vaihdevuosia on hyvin pieni. Tästä huolimatta poikkeavat löydökset rinnoissa pelottavat kaikenikäisiä naisia. Epätavalliset muhkurat, kyhmyt ja muut muutokset onkin syytä aina

Tuu meille kesätöihin! Haku 4.3.-31.3.2024. #kesäduuniopnpiikkiin

Kesätöihin meille OP:n piikkiin!

Tule meille somenikkariksi! Miltä kuulostaa joulukalenterin tekeminen keskellä kuuminta kesää? Niin meistäkin. Lisäksi pääset tekemään erilaisia viestinnän tehtäviä osaamisesi ja luovuutesi mukaan. Postauksia ja videoita

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content