Onnittelut eduskunnasta syöpäverkostolta 30-vuotiaalle Tunne rintasi ry:lle

Rintasyöpä on edelleen meidän naisten yleisin syöpä. Rintasyöpä on aina monen tekijän summa eikä suurimpaan osaan riskeistä voi vaikuttaa. Sairastuvuuteen vaikuttavat esimerkiksi geeniperimä ja ikä. Kuitenkin esimerkiksi alkoholin käytön vähentäminen, terveellinen ruokavalio ja kuntoliikunta ovat tekijöitä, jotka edistävät terveyttä ja pienentävät osaltaan myös sairastumisen riskiä useimpiin kansansairauksiimme.

Rintasyövästä selviytymisessä Suomi on Euroopan kärkipaikalla. Tämä on maailman huippuluokan syövän hoidon mutta myös varhaisen toteamisen ansiota.

Naisten omatoimisella rintojen tarkkailulla on suuri rooli rintasyövän varhaisessa toteamisessa. On tärkeä tosiasia, että valtaosa naisista havaitsee itse poikkeavan muutoksen rinnassaan. Omatarkkailu kannattaa opetella jo nuorena – minkä nuorena oppii, sen aikuisena taitaa.

Parhaimmillaan omatarkkailu on elämänmittainen tapa, jolla opitaan tuntemaan keho ja siinä tapahtuvat muutokset. Tekniikka on yksinkertainen ja tehokas ja se vie kuukausittain vain viisi minuuttia, joten se on fiksu ja kaikille saatavilla oleva teko omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

Tunne rintasi ry on opastanut jo 30 vuoden ajan naisia tutustumaan rintoihinsa ja siten edistänyt rintasyövän varhaistoteamista. Tunne rintasi ry tekee hienoa työtä erityisesti rintojen omatarkkailuun opastamisessa. Säännöllisellä omatarkkailulla opit tuntemaan rintasi ja huomaat, jos niissä tapahtuu muutoksia. Omatarkkailuohjaus tulee olla jokaisen terveydenhuollon ammattilaisen keinovalikoimassa.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempia ovat hoitotulokset ja mahdollisuudet elämän jatkumiseen laadukkaana ja täysipainoisena. Johtamani eri puolueiden kansanedustajista koostuvan eduskunnan syöpäverkoston tavoitteena on, että jokainen syöpään sairastunut saa parasta mahdollista hoitoa, ja parhaan mahdollisuuden toipua ja jatkaa mahdollisimman hyvää elämää sairaudesta huolimatta sekä siitä toivuttuaan. Jotta tavoite toteutuisi on kaikin tavoin edistettävä syövän varhaista toteamista. Siinä työssä Tunne Rintasi ry tekee korvaamattoman tärkeää työtä. 

Syöpä seuraa tuntemattomia polkuja ja sen voittamiseksi tarvitaan tutkimusta. On hieno asia, että jo kaksi kolmesta syöpäpotilaasta paranee ja että rintasyövän ennuste paranee koko ajan varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta. Tämän kehityksen taustalla on tehty tutkimus, jonka voimavarat ovat tärkeää turva. 

Aluehallintouudistuksen rahoitusmalli on vielä keskeneräinen, kun siitä puuttuu ratkaisut terveydenhuollon tutkimuksen voimavaroista. Suuri valuvika on liian vähäiset kannusteet terveydenedistämiseen ja hyvinvointialueiden kumppanuuteen järjestöjen kanssa. Rahoitusmallista puuttuvat myös kannusteet lisätä sote-palveluiden vaikuttavuutta. Iso huoli on myös erikoissairaanhoidon rahoitusratkaisujen keskeneräisyys ja suuret leikkaukset kaupunkien rahoitukseen. Paljon välttämätöntä työtä on tehtävänä rahoitusmallin korjaamiseksi.

Terveyden edistämistyössä terveydenhuollon ammattilaisten, järjestöjen ja etenkin vapaaehtoistoimijoiden yhteistyö on kaiken perusta. Tunne rintasi omatarkkailuun erikoistuneet kouluttajat ja vapaaehtoiset tekevät korvaamatonta työtä. Suuri kiitos. 

Onnittelut Tunne rintasi ry:lle 30 hienosta vuodesta.

Sari Sarkomaa

Kansanedustaja
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja
Eduskunnan syöpäverkoston puheenjohtaja

Jaa:

Lisää ajankohtaisia

Vapaaehtoiset äärirajoilla: Leikkaukset viemässä haavoittuvassa asemassa olevien tukiverkon

Olemme allekirjoittajina tässä tärkeän asian esiintuomisessa. KANNANOTOT JA LAUSUNNOT –  14.9.2023#Kansalaisareena, #rahoitus, #vapaaehtoistoiminta, #vapaaehtoistyö, #vapaaehtoisuus Vapaaehtoiset äärirajoilla: Leikkaukset viemässä haavoittuvassa asemassa olevien tukiverkon Valtiovarainministeriön budjettiesitys vaikuttaa erityisesti heikommassa asemassa olevien toimeentuloon

Omatarkkailu raskauden ja imetyksen aikana

Youtube-kanavaltamme (Tunne rintasi) löytyy video rintojen omatarkkailusta raskauden ja imetyksen aikana.  Videosta löytyy ajankohtaista, luotettavaa ja näyttöön perustuvaa tietoa rintojen omatarkkailusta raskaus- ja imetysaikana. Lisäksi

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content