#järjestösuunnittelijajuoksee syyskuussa

Järjestösuunnittelija sai syyskuussa ilokseen haastatella Citroen Naisten Kympin tapahtumapäällikköä, Miia Laaksosta, Suomen Urheiluliitosta. Tämän aktiivisen, eläinrakkaan ja oman avantouintiryhmänsäkin vastuuhenkilönä toimivan tapahtumajärjestäjän kanssa jutusteltiin itse Naisten Kympistä ja sen historiasta sekä hänen omasta työstään ja suhteestaan liikuntaan. Kylläpä oli kiva, polveileva ja mielenkiintoinen keskustelu!

Naisten Kymppi – hyvän mielen tapahtuma

Mennään aluksi tapahtuman ideaan. Naisten Kymppihän on nykyisin Suomen Urheiluliiton omistama tapahtuma, jonka tuotto jaetaan urheiluseuroille nuoriso- ja aikuisurheilun tukemiseksi. Kyseessä on matalan kynnyksen tapahtuma ja ajatuksena on, että yhdessä liikutaan, ollaan, tsempataan ja pidetään hauskaa. Lenkillä ei ole ajanottoa eikä pakoteta juoksemaan rintanumeron kanssa. Lenkkireitti on (kuten nimestä voi ehkä päätellä) pituudeltaan noin 10 kilometriä.

Tapahtuman yhteydessä toimii aktiivinen tapahtumatori, jossa yhteistyökumppanit tuovat esille tuotteitaan ja toimintaansa. Tapahtuma-alueen lavalla on ohjelmaa, kuten artisteja, puhujia ja jumpanvetäjiä. Vuoden 2021 esiintyjä on Aikakone ja maalissa odottaa jälleen erittäin hyvä piknik herkkuineen. Osallistujat saavat lahjakassit, jotka voivat sisältää esimerkiksi jäätelöä ja alkoholitonta skumppaa (kuten viime vuonna oli). Unohtuu kaikki murheet viimeistään siihen!

Aika juoksee – historiaa kasarilta koronaan

Naisten Kympin historia alkaa 1980-luvun alusta, jolloin pari yhdessä lenkkeilevää naista sai päähänpiston, että pitäisi perustaa tapahtuma, jossa tavataan, liikutaan ja urheillaan ei-niin-vakavalla mentaliteetilla. Ensimmäinen Naisten Kymppi järjestettiin vuonna 1984 ja siihen osallistui 368 juoksijaa. Paikkana oli Kaivopuisto, jossa lenkki veivattiin aina vuoteen 1993 asti. Lähtö tapahtui Helsingin Olympiastadionilta vuosina 1994-1998, jonka jälkeen tapahtumapaikkana on ollut Stadikan ja Kisahallin ympäristö, Töölönlahti, Kansalaistori ja vuonna 2019 Mäntymäen kenttä. Tapahtuman paisuessa Suomen Urheiluliitto osti vuonna 1989 Naisten Kympin brändin ja järjestäjänä alkoi toimia IloMetri Oy.

Osallistujaennätys pamautettiin vuonna 1990; 32 000 ihmistä oli lähtenyt mukaan lenkille! Miia kertoo, että 90-luvulla perustettiin useita tapahtumia ja moni tapahtumajärjestäjä teki tuolloin ennätyksiä. Noiden huippuvuosien jälkeen osallistujamäärässä ajan kuluessa ollut notkahdusta, mutta nyt kävijämäärä on jälleen nousujohteinen. Tämän kevään lenkkiin oli maaliskuuhun mennessä ilmoittautunut noin 4000 henkilöä, ja arvio lopullisesta osallistujamäärästä lähenteli 8000:aa. Kunnes korona. Tapahtuma jouduttiin siirtämään keväältä ensin elokuulle ja sitten seuraavalle vuodelle eli 29.5.2021, jolloin myös #järjestösuunnittelijajuoksee.

Eläinrakas, urheileva tapahtuma-ammattilainen

Miia Laaksosesta tuli vuonna 2018 Citroen Naisten Kympin tapahtumapäällikkö ja Suomen Urheiluliitto ry toimi tapahtuman järjestäjänä ensimmäistä kertaa vuonna 2019 IloMetri Oy:n siirtyessä muiden tapahtumien järjestämiseen. Miialla on noin 15 vuoden kokemus tapahtumien järjestämisestä, vahvuutenaan juurikin naisten tapahtumien tekeminen. Ennen Urheiluliiton pestiä hän on muun muassa järjestänyt Forssan Salamassa liikuntatapahtumakiertuetta ja maratontapahtumaa sekä työskennellyt vuosikausia urheilukaupan sisäänostajana.

Miia asuu perheensä sekä kolmen hevosen, kissan, koiran, kanojen ja kukon kanssa. Hevosia Miia on omistanut vuodesta -86 alkaen. Elikot ovat olleet lähellä sydäntä aina siitä asti, kun isä vei 3-vuotiaana hevosen selkään. Tämän hetken vapaa-ajan urheilu on suurilta osin kisaamista kouluratsastuksessa. Mitä juoksuun tulee, on äidin kanssa äitienpäivänä osallistuttu jo nuorena Naisten Kymppiin. Lisäksi maratoneja on kertynyt kokonaista kolme, ja puolimaratoneja parisenkymmentä. Harrastuksina on ollut myös triathlonia, Rogainingia, Body Pumpia, joogaa ja agilityä koiran kanssa. Liikunta ei kuitenkaan aina ole ollut mieluisaa.

Peruskoulun liikuntatunneista jäi Miialle traumoja. Liikkuminen oksetti tuolloin. Miia koki opetuksen huonoksi ja lajit epämieluisiksi. Oli nöyryyttämistä ja moittimista muiden edessä. Kiinnostus ja palo liikuntaan alkoi lopulta ammattikoulun opettajan ansiosta noin 17-vuotiaana. Miia kertoo, että lenkkiä on tuon jälkeen juostu paljon ja kovaa, jopa uupumukseen asti; on ollut ylirasitustilaa ja rasitusvammojakin. Sitten Miialle tehtiin juoksuohjelma, joka sisälsi monipuolista liikuntaa juoksemisen lisäksi. Näin alkoi tulla ennätyksiä maratonilla ja puolikkaalla. Oikea levon, lenkin ja rasittavuuden rytmittäminen löytyi tuolloin ja Miian mielestä se on avainasemassa parhaiden tulosten syntymisessä.

Suurena apuna kehonhuollossa on ollut avantouintiharrastus, jonka seurauksena lonkka- ja selkäkivut ovat helpottaneet ja uni on parantunut huomattavasti. Itselle on myös oltava armollinen ja muistettava, että kunto kasvaa levossa. Keho on vuosien varrella tottunut lämpötilavaihteluihin, niin sanottu avantouintikunto on kasvanut. Kesäisin Miiaa ei kutenkaan edelleenkään saa uimaan, ellei vesi ole 30-asteista!

Yksi vuosi – yksi projekti

Naisten Kympin järjestäminen kestää vuoden. Ennen kuin edellisen vuoden tapahtuma on taputeltu, on seuraavan vuoden päivä oltava lyötynä lukkoon. Myös tapahtuman seuraava ilmoittautuminen on tuolloin jo auki. Paikkaa on selvitelty ja alustavat varaukset Helsingin kaupungille tehty. Ajankohdan suunnittelussa on otettava huomioon muut päivät ja tapahtumat, kuten äitienpäivä, helatorstai, valmistujaiset, HCRD… Paljon tekemistä on alusta asti, myyntiä ja kumppaneiden hakua. Miia ei itse tee myyntiä, mutta markkinoi ja etsii yhteistyökumppaneita sekä antaa ideoitaan.

Kesälomien jälkeen alkaa tapahtuman ilmeen miettiminen, mediakorttien teko ja kontaktien otto yrityksiin. Miia on ainoa kokopäiväinen työntekijä Naisten Kympissä. Työtä tekee myös osa-aikaisesti oman työnsä ohella 3-5 henkilöä, joiden tehtäviä ovat myynti, sähköposteihin ja kyselyihin vastaaminen sekä reitin hoitaminen ja sopiminen Helsingin kaupungin ja poliisin kanssa. Miia koordinoi heidän sekä noin 400 talkootyöläisen tekemistä. Urheiluseurat saavat tukea toiminnalleen talkootyöstä maksetulla korvauksella. Halukkaita osallistujia on paljon, jopa niin paljon, etteivät kaikki mahdu mukaan.

Koko Miian kevät on hyvin vilkas ja tapahtumapäivä on täynnä adrenaliinia. Vasta ensimmäisen startin jälkeen voi huokaista ja itsekin pääsee nauttimaan piknikistä. Kotimatka koittaa kuitenkin vasta kello 01 yöllä kaiken korjaamisen ja siivoamisen jälkeen. Ensi vuonna on onneksi odotettavissa lisää porukkaa rinnalle näihin hommiin.

Miia, minkälainen on hyvä tapahtumapäällikkö? -Pitää olla erinomainen organisointikyky ja kylmä pää. Lisäksi tarvitaan nopeaa reagointia ja vahvuutta tehdä päätöksiä nopeasti. Myös tuntosarvia tarvitaan eikä saa hermostua. Tapahtuman järjestämisessä on mukana paljon erilaisia ihmisiä ja erilaisia työntekijöitä; kaikkien kanssa on pystyttävä toimimaan.

Tulevaisuuden tuulia ja adrenaliinia

Tulevaisuuden haasteita Citroen Naisten Kympille ovat uudistuva some- ja digimarkkinointi sekä se, miten 25-35-vuotiaita saadaan lisää mukaan liikkumaan. Miten tavoittaa ne, jotka eivät ole koskaan osallistuneet? 1990-luvun suuriin ikäluokkiin kuuluvat aktiivijuoksijat ikääntyvät, ja kun vaivoja tulee, he jäävät pikkuhiljaa pois. Väki väistämättä vähenee.

Kevään 2020 tapahtuma siirtyi koronan takia aluksi elokuulle ja sen piti palata tuolloin alkujuurilleen Kaivopuistoon. Tämä kuitenkin jäi sattuneesta syystä toteutumatta. Vuosi 2021 on vielä paikan suhteen auki, mielenkiintoisia vaihtoehtoja on silti viritteillä.

Lopuksi, miten kannustaisit aloittelevaa, 10 km tähtäävää juoksijaa? -Aina ei tunnu kivalta, ei fiilis eikä fysiikka. Pitää kuunnella omaa kehoa ja tehdä välillä pienempi lenkki tai jotakin muuta. Hyvin herkkä kannattaa olla rasitusvammojen suhteen. Niitä voi tulla johtuen esimerkiksi askelluksesta, kengistä, asennosta tai rytmistä. Jos lähtökohtana on huono kunto, on hyvä aloittaa tekemällä usein, mutta vähän kerrallaan, pikkuhiljaa nostaen määrää ja aikaa ylöspäin. Aina ei tarvitse juosta, myös kävely on hyvä. Kehonhuoltoon esimerkiksi avantouintia, venyttelyä ja Pilatesta. Muista palautuminen! Saavutettu hyvän olon tunne ja adrenaliini kannustavat jatkamaan.

Kiitos Miia, näillä mennään!

tunnerintasi #omatarkkailu #rintasyöpä #citroennaistenkymppi #järjestösuunnittelijajuoksee

Jaa:

Lisää ajankohtaisia

Tuu meille kesätöihin! Haku 4.3.-31.3.2024. #kesäduuniopnpiikkiin

Kesätöihin meille OP:n piikkiin!

Tule meille somenikkariksi! Miltä kuulostaa joulukalenterin tekeminen keskellä kuuminta kesää? Niin meistäkin. Lisäksi pääset tekemään erilaisia viestinnän tehtäviä osaamisesi ja luovuutesi mukaan. Postauksia ja videoita

Maailman järjestöpäivänä juhlitaan!

Maailman järjestöpäivänä Tunne rintasi haluaa kiittää järjestökumppaneitaan! Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet tehdä yhteistyötä monen mahtavan järjestön kanssa. Yhdessä tämän loistavan porukan kanssa olemme muun

Rintaterveystietoa 23 kielellä

21.2. juhlitaan Yhdistyneiden kansakuntien kansainvälistä äidinkielenpäivää, jolloin juhlitaan satoja puhuttuja kieliä ja kulttuurista rikkautta. Äidinkielenpäivä juhlistaa kielellistä monimuotoisuutta ja edistää kielellisten oikeuksien kunnioittamista. Helmikuussa voikin

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content