Kahden elämästä nautiskelevan herkuttelijan pohdintoja

Terveelliset elämäntavat, liikunta, ruokailu ja paino ovat hyvin kuumia perunoita, jotka herättävät usein tunteita puoleen ja toiseen. Monenmoista tutkittua ja ei-tutkittua tietoa elämänsä parantamisen tueksi on tarjolla yllin kyllin. Suurin osa meistä onkin kuullut hyvää tarkoittavia ohjeita ja suosituksia niin paljon, että voisi kirjoittaa niistä ihan ikioman, seikkaperäisen elämäntapaoppaan. 

Terveellisten elämäntapojen omaksumisessa tai tarkemmin, omaksumisen hankaluudessa, kyse ei usein olekaan tiedon puutteesta vaan siitä, miten hankalaa on saada tiedolla aikaan käyttäytymisen muutos. Jos pelkkä tieto siitä, mikä on hyväksi, ja mikä pahaksi, johdattaisi meidät autuaan terveellisen elämäntavan ja tasapainon äärelle, olisi moni meistä varmasti terveellisyyden ruumiillistuma. 

Me ihmiset emme ole samalla lailla rakennettuja, joten samat tiedot, ohjeet ja neuvot eivät toimi kaikilla. Aina paukut eivät myöskään yksinkertaisesti riitä esimerkiksi painonhallintaan tai parsapirtelöön, vaikka kokisikin saamansa neuvot hyviksi.

Sananen parsapirtelöstä, pippureista ja rinnoista

Kun puhutaan rintaterveydestä, tutkimustulokset tukevat tilastollisesti tiettyjä elintapoihin liittyviä tekijöitä rintaterveyttä edistävinä ja toisia sitä heikentävinä. Valitettavasti mikään parsapirtelö, vimmainen liikunta tunteja viikossa, savuttomuus, alkoholittomuus, meditointi ja kymmenen jälkeläisen imetys ei takaa rintasyövättömyyttä. Syöpäkortti voi nousta kenelle tahansa.

Miksi sitten terveellisistä elämäntavoista ja -valinnoista kannattaa puhua? Siksi, koska jokainen terveysteko omassa elämässä tuottaa ekstrabonusta omaan terveyspankkiin.

Kuulemamme ja mielestämme erinomainen keittovertaus valaisee tilannetta hyvin (siksi koska vertaus on hyvä ja koska keitto on hyvää). Kuvitellaanpa keitto, joka maustetaan kokonaisilla pippureilla. Jokainen pippuri vertautuu ”huonoksi” luokiteltavaan elämäntapaan ja samalla rintasyövän riskitekijään. Pippureita voi olla esimerkiksi runsas alkoholinkäyttö, liikkumattomuus ja lihavuus.

Kohtuullistamalla tai lopettamalla alkoholinkäytön poistat yhden pippurin. Liikkumalla säännöllisesti suositusten mukaan poistat toisen pippurin, painonhallinnalla kolmannen ja niin edelleen. Keitossa on näin vähemmän pippureita ja todennäköisyys, että saat pippurin lusikkaasi, pienenee.

Miten poistaa pippureita?

Yllä mainittuja pippureita ei kannata lähteä poistamaan takoen parsapirtelöä naamaansa ja punnertaen kuntosalilla verenmaku suussa raidalliset kuntosalihousut jalassa, koska ”on pakko” (vältä ainakin noita housuja). Harvoin hyvä lähestymistapa on itsensä kurittaminen ja tiukoille kuureille ryhtyminen. Pysyvät tulokset syntyvät tutkitusti pysyvistä muutoksista. Pysyvät muutokset on helpompi toteuttaa, kun aloittaa pienestä, ja etenee asia kerrallaan.

Aloittaminen on helpompaa, kun on omalle keholleen hyvä sekä puhuu itselleen kauniisti. Jatkaminen on helpompaa, kun lisää tähän komboon joustavuuden. Joustavuus tarkoittaa meidän kirjoittajien mielestä sitä, että elämästä voi silloin tällöin nauttia kuohuviinin ja irtokarkkien kuorruttamana. Tai jättää väliin hölkkälenkin, koska TV:stä tulee tangomarkkinat. Me kirjoittajat olemme hyvin joustavia, tälläkin hetkellä roikkuu sipsi suupielessä. 

Tee asioita elääksesi

Paras tapa pippureiden poistoon on tehdä sellaisia asioita, joista itse pitää. Näiden asioiden ei tarvitse olla lenkki tai kuntosalilla käynti. Ota itsellesi hetki aikaa ja mieti, mistä asioista Sinä pidät? Ota nämä asiat yksi kerrallaan mukaan elämääsi. Onko salainen ilosi itse keksimäsi salsan tanssiminen muiden katseilta piilossa? Anna mennä! Onko omena pahaa ja hedelmäsmoothie hyvää? Tee itsellesi smoothie. Rakastatko nukkumista? Varmista, että saat tarpeeksi unta ja että sinulla on tarpeeksi iso peitto ja monta, pehmeää tyynyä. Tuota itsellesi iloa joka päivä. Tee asioita elääksesi, älä rajoittaaksesi elämää. Jokainen hyvä teko on itseäsi varten. Olet ansainnut sen.

Kirjoittajat ovat Tunne rintasi ry:n Karolina Lainepää ja Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry:n Tiina Huhtanen

Jaa:

Lisää ajankohtaisia

Päättäjä, miksi edistäisit terveyttä?

Rintojen omatarkkailu osana terveyden edistämistä, tasa-arvoa ja sosiaalisesti kestävää kehitystä sekä hyvinvointitaloutta Kansantauti, jonka hoidossa ratkaisevaa on varhainen toteaminen Rintasyöpä on kansantauti, joka koskettaa suurta

MUN BOSAT – SUN AJATUKSET

Laulaja Adikia teki muutama vuosi sitten Tunne rintasi ry:lle loistavan biisin, jota pitäisikin soittaa enemmän, https://bit.ly/3J5S8Xa. ”Mut tutut ignooraa… mun omat bosat tunnustelen tarkkaan kaikki

Rintojen historiasta (ja vähän tissikirjankin)

Vuonna 2013 olin hoitovapaalla opiskeluterveydenhoitajan työstäni pienen lapsen kanssa. Olin valmistunut vuotta aiemmin seksuaalineuvojaksi, ja opintojen ohessa heräsi ajatus kirjan kirjoittamisesta aiheesta Rinnat. Syntyi tissikirja,

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content