Julkilausuma: Syöpäseulonnoissa ei saa säästää laadussa

Tunne rintasi ry:n logo

 

Tunne rintasi ry:n vuosikokous esittää huolensa syöpäseulonnan laadun varmistamisesta.

Tulevan Sosiaali- ja terveydenhoito uudistuksen, SOTE:n myötä myös mammografiaseulonnat ja niiden hankinta siirtyy kunnilta hyvinvointialueille. Tunne rintasi ry haluaa korostaa seulontapalveluiden laadun merkitystä. Palveluntarjoajaa valittaessa on varmistettava, että käytössä on asianmukaiset laitteet ja henkilökunta on erikoistunut seulontamammografioiden tekemiseen ja tulkitsemiseen, hinta ei saa olla hankinnan merkitsevin tekijä, näin varmistetaan mahdollisimman tehokas ja valtakunnallisesti tasalaatuinen rintasyöpäseulonta.

Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain yli 5 000 ihmistä, joista puolet on seulontaikäisiä (50-69-vuotiaita). Suomen Syöpärekisterin tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmasosaa seulontaikäisten rintasyövistä löydetään mammografiaseulonnassa. Seulontaan osallistuneiden naisten kuolleisuus rintasyöpään oli 28 % pienempi verrattuna tilanteeseen, jossa seulontaa ei olisi järjestetty.

Rintasyöpä on työikäisten naisten yleisin syöpä. Vuosittain noin 30 miestä saa rintasyöpädiagnoosin, muista sukupuolista ei ole vielä erillistä tilastoa.  Rintasyövän varhainen toteaminen voi helpottaa sen hoitoa, alentaa hoitokustannuksia, sekä pienentää kuolleisuutta. Rintasyövän hoitokustannukset vaihtelevat levinneisyyden mukaan 16 800–47 300 euron välillä. Varhainen toteaminen vaikuttaa siten, että syöpä ei välttämättä ehdi levitä muualle elimistöön. Lisäksi se vaikuttaa potilaan hyvinvointiin niin henkisesti, kuin fyysisen toimintakyvyn nopeampana palautumisena.

  
#tunnerintasi #omatarkkailu #rintasyöpä

Lähteet:

https://syoparekisteri.fi/seulonta/rintasyovanseulonta/
https://bit.ly/2Y9MnWT

Lisätiedot:

Anne Ylönen, puheenjohtaja, puh. 050 576 7388

anne.ylonen@mtlh.fi

Johanna Artola, toiminnanjohtaja, puh. 045 8789 280

johanna.artola@tunnerintasi.fi

Jaa:

Lisää ajankohtaisia

Poistumme Twitteristä

Tunne rintasi lopettaa Twitterin käytön marraskuun lopussa. Koemme että viimeaikaiset muutokset vievät palvelua entistä enemmän sellaiseen suuntaan, jota emme toivo. Joten jatkossa toimimme IG:ssä ja

Breast Health Day 2022: Pieniä suuria terveystekoja!

Jokainen meistä on todennäköisesti kuullut terveistä elintavoista kaiken kuulemisen arvoisen. Harvalle ylipainoiselle tulee suurena yllätyksenä, jos läheinen tai terveydenhuollon ammattilainen huomauttaa, että painoa olisi hyvä

Tunne rintasi -yhdistys Fingerporissa

Puhelimessa oleva hallituksen Whatssapp-ryhmämme alkoi iloisesti kilisemään keskiviikkona 12.10.2022. Hesarissa oleva Fingerporin sarjakuva sai meidät todellakin repeämään. Me otetaan tämä kunnianosoituksena, ihana Pertti Jarla.

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content