Tunne rintasi 30 vuotta

Kaikkien naisten pitäisi voida hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja osata rakastaa omaa kehoaan. Jokaisen rinnat ovat kauniit juuri sellaisina kuin ne ovat. Jo nuorena tutustuminen omaan kehoon on tärkeää; tuntuma siihen miltä omat rinnat tuntuvat, on oleellinen koska muutosta ei huomaa, ellei tiedä miltä rinnat yleensä tuntuvat.


Rintasyöpä yleisimpänä naisten syöpänä koskettaa elämämme aikana useimpia meistä joko itse sairastettuna tai lähipiirissä. Syöpädiagnoosin saaminen on aina shokki, vaikka rintasyövän eloonjäämisprosentti nyky-Suomessa onkin hyvä. Suomessa viiden vuoden jälkeen elossaololuku on 91 prosenttia. Tehokkaan hoitoketjun lisäksi vertaistuella ja kansalaisjärjestöillä on iso rooli sairastuneelle. Vapaaehtoistyön merkitys on suuri ja on hienoa, että sitä tehdään niin paljon.


Martat olivat edelläkävijöitä rintasyövän vastaisessa työssä. Merkittävänä naisten hyvinvointijärjestönä Martat olivat mukana Pro Maman (myöhemmin Tunne rintasi ry) perustamisessa 1992 ja jo 1970-luvun alussa, jolloin tutkimukseen rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi osallistui noin 56 000 Marttaa.


Rintasyöpään sairastui tuohon aikaan yksi nainen tuhannesta ja se todettiin usein myöhäisessä vaiheessa hoitoennusteen ollessa huono. Marttojen kaksivuotinen rintojen omatarkkailu osoitti tarkkailun kannattavan, sillä se lähes kaksinkertaisti todettujen uusien rintasyöpien määrän. Suuri osa tapauksista oli varhaisemmassa vaiheessa ja näin helpompia hoitaa.


Edelleen tarvitaan sekä opastusta että huolenpitoa. Rintasyövän toteamiseksi tarvitaan toisiaan täydentäviä menetelmiä: lääkärin tekemää rintojen tarkastusta, mammografiaseulontaa ja omatarkkailua. Nykyään uusia rintasyöpätapauksia havaitaan vuosittain lähes 5 000.


Syövät ovat lisääntyneet mutta samalla hoidot ovat parantuneet. Ennaltaehkäisyn merkitystä ei pidä unohtaa, vaan tärkeintä on välttää riskitekijöitä. Rintasyövän varhaisen löytymisen edellytyksenä on rintojen omatutkiminen, ja myös seulonnat ovat Suomessa hyvällä mallilla. Mammografiaseulonnat pitäisi ulottaa myös yli 70-vuotiaisiin naisiin. Aivan keskeisessä osassa on itsetuntemus ja -tarkkailu. Rintasyövän oireet ovat moninaisia, eikä pienemmänkään muutoksen vuoksi pidä epäröidä lääkäriin menoa.


Voimme olla ylpeitä, Suomen onnistuneesta ja tehokkaasta yhdistelmästä omatarkkailua ja maksutonta seulontaa. Siitä voitaisiin ottaa mallia muidenkin syöpien varhaisen toteamisen edistämiseen.


Tunne rintasi ry on tehnyt upeaa työtä suomalaisten naisten terveyden edistämisessä. Lämpimästi onnea ja menestystä jatkossakin tärkeän viestin viemisessä!


Sirpa Pietikäinen, Europarlamentaarikko

Kuva: HS, Sami Kero

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lisää ajankohtaisia

Hyvästit Omakuu-sovellukselle

Omakuu-sovellus on valitettavasti päädytty lopettamaan. Sovelluksen osalta tehtiin viime vuonna (2021) laaja selvitys mahdollisuudesta päivittää se saavutettavuusdirektiivin mukaiseksi. Lisäksi suunniteltiin sen uusimista ominaisuuksiltaan nykyistä kuukautisten

Rintojen historiasta (ja vähän tissikirjankin)

Vuonna 2013 olin hoitovapaalla opiskeluterveydenhoitajan työstäni pienen lapsen kanssa. Olin valmistunut vuotta aiemmin seksuaalineuvojaksi, ja opintojen ohessa heräsi ajatus kirjan kirjoittamisesta aiheesta Rinnat. Syntyi tissikirja,

Neuletissikisa!

Neulettissikisa alkaa! Me Tunne Rintasi ry:llä järjestämme juhlavuoden kunniaksi neuletissikisan, ajalla 29.4.-30.9.2022. Mitä sitten ovat neuletissit? Neuletissit ovat yksinkertaisia ja hauskoja käsitöitä, joita jokainen voi

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content