Omatarkkailu 
eri ikäkausina

Omatarkkailua suositellaan tehtävän säännöllisesti läpi elämän, siitä lähtien kun rinnat alkavat kehittyä. Rintojen rakenne muuttuu luonnostaan iän myötä. Eri ikävaiheisiin liittyy myös omia  riskitekijöitä ja erityistilanteita.

Alle 29-vuotiaat - Ota tarkkailu tavaksi

Myös nuorilla voi esiintyä rintasyöpää, jonka vuoksi omatarkkailu kannattaa ottaa tavaksi jo nuorena. Se kuuluu omasta terveydestään huolehtimiseen, vähän kuin hampaiden pesu. Nuorena opittua tapaa on helppo jatkaa läpi elämän.  Nuorilla rinnat ovat yleensä kiinteät ja tuntuvat tasaisilta. Jos rinta on kovin kiinteä, tunnustelun voi tehdä napakoin ottein, mutta sen ei kuitenkaan pidä sattua. Kuukautiskierron eri vaiheissa rinnat tuntuvat hieman erilaisilta. Paras aika tutkia rinnat on heti kuukautisten jälkeen, koska ne ovat silloin pehmeimmillään.

30-49 -vuotiaat - Omatarkkailun tieto ja taito

Mammografiaseulontojen piiriin kuuluvat vasta 50-69 -vuotiaat. On siis tärkeää, että jokainen tutkii rintansa säännöllisesti jo ennen seulontaikää. Rinnat ovat yleensä vaihdevuosiin asti melko kyhmyiset. Säännöllisellä tarkkailulla tiedät omien rintojesi normaalitilan ja huomaat niissä tapahtuvat muutokset.

50-69 -vuotiaat - Omatarkkailu mammografiaseulontojen rinnalla

Mammografiaseulonnat koskevat tätä ikäryhmää siksi, että rintasyövän riski kasvaa iän myötä. Omatarkkailun on hyvä olla säännöllinen osa elämää myös seulontojen rinnalla. Rintasyöpä voi ilmaantua myös mammografiaseulontakertojen välissä. Suosittelemme osallistumaan mammografiaseulontoihin ja sen lisäksi tutkimaan rinnat noin kerran kuukaudessa. Vaihdevuosien jälkeen rinnat pehmenevät, joka helpottaa omatarkkailua.

Yli 70 vuotiaat - koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa omatarkkailua

Vaikka mammografiaseulonnat ovat loppuneet, riski sairastua rintasyöpään on edelleen suuri. Omatarkkailu on tärkeä osa omasta terveydestään huolehtimisessa. Rintasyöpä ei katso sukupuolta. Erityisesti tässä ikäryhmässä miesten osuus rintasyöpään sairastuneista on suurempi.

Lisää omatarkkailusta

rintasyövän sairastaneille

Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti rintasyöpähoitojen jälkeen. Tutustu kehosi muutoksiin ja ota omatarkkailu tavaksi. Säännöllisen tutkimisen ansiosta sinulle muodostuu tuntuma rintojesi ja rintakehäsi rakenteesta ja havaitset helpommin mahdolliset muutokset niissä. Muutos voi olla merkki rintasyövän uusiutumisesta. Varhain havaittu uusiutunut syöpä voi olla helpompi hoitaa. Rintasyöpä voi löytyä myös hoitamattomasta rinnasta. Rintasyövän sairastaneiden kannattaa seurata myös kainalon alueen muutoksia, sillä suurentuneet imusolmukkeet voivat viitata uusiutuneeseen rintasyöpään.

transihmisille

Omatarkkailu transihmisille Lataa esite Kuuntele esite Sisällysluettelo Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus, vaan kuka tahansa voi sairastua. On hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei mahdollisen

miehille

Omatarkkailu miehille Lataa esite Kuuntele esite Tilaa esitteitä Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus vaan kuka tahansa voi sairastua. Vuosittain rintasyöpä todetaan noin 30 miehellä.

Skip to content