Omatarkkailu

eri ikäkausina

Omatarkkailua suositellaan tehtävän säännöllisesti läpi elämän, siitä lähtien kun rinnat alkavat kehittyä. Eri ikävaiheisiin liittyy kuitenkin omat riskitekijänsä ja erityistilanteensa.

Alle 29-vuotiaat - Ota tarkkailu tavaksi

Myös nuorilla voi esiintyä rintasyöpää. Siksi omatarkkailu kannattaa ottaa tavaksi jo nuorena. Se kuuluu omasta terveydestään huolehtimiseen, vähän kuin hampaiden pesu. Nuorena opittua tapaa on helppo jatkaa läpi elämän.  Nuorilla rinnat ovat yleensä kiinteät ja tuntuvat tasaisilta. Jos rinta on kovin kiinteä, tunnustelu voi olla napakkaa. Sen ei kuitenkaan pidä sattua. Kuukautiskierron eri vaiheissa rinnat tuntuvat hieman erilaisilta. Paras aika tutkia rinnat on heti kuukautisten jälkeen, koska ne ovat silloin pehmeimmillään.

30-49 -vuotiaat - Omatarkkailun tieto ja taito

Rintasyövän riski kasvaa iän myötä, mutta mammografiaseulontojen piiriin kuuluvat vasta 50-69 -vuotiaat. On siis tärkeää, että jokainen tarkastaa rintansa säännöllisesti. Rinnat ovat yleensä vaihdevuosiin asti melko kyhmyiset. Säännöllisellä tarkkailulla tiedät omien rintojesi normaalitilan ja huomaat niissä tapahtuvat muutokset.

50-69 -vuotiaat - Omatarkkailu mammografiaseulontojen rinnalla

Mammografiaseulonnat koskevat juuri tätä ikäryhmää siksi, että rintasyövän riski on tällöin erityisen suuri. Omatarkkailu olisi hyvä olla säännöllinen osa elämää myös seulontojen rinnalla. Suosittelemme osallistumaan mammografiaseulontoihin ja sen lisäksi tarkastamaan rinnat kerran kuukaudessa. Vaihdevuosien jälkeen rinnat pehmenevät, joka helpottaa omatarkkailua.

Yli 70 vuotiaat - koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa omatarkkailu

Vaikka mammografiaseulonnat ovat loppuneet, riski sairastua rintasyöpään on edelleen suuri. Omatarkkailu on tärkeä osa omasta terveydestään huolehtimisessa. Rintasyöpä ei katso sukupuolta. Erityisesti tässä ikäryhmässä, miesten osuus rintasyöpään sairastuneista on suurempi.

Lisää omatarkkailusta

rintasyövän sairastaneille

Omatarkkailu Omatarkkailu rintasyöpähoitojen jälkeen -esite Omatarkkailu rintasyöpähoitojen jälkeen -esite Lataa esite Kuuntele esite Tilaa esitteitä Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti rintasyöpähoitojen jälkeen. Tutustu kehosi

rintojen suurennuksen jälkeen

Omatarkkailu Omatarkkailu rintojen suurennuksen jälkeen -esite Omatarkkailu rintojen suurennuksen jälkeen -esite Lataa esite Kuuntele esite Tilaa esitteitä kotiin Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen

rintojen pienennyksen tai poiston jälkeen

Omatarkkailu Omatarkkailu rintojen pienennyksen tai poiston jälkeen -esite Omatarkkailu rintojen pienennyksen tai poiston jälkeen -esite Lataa esite Kuuntele esite Tilaa esitteitä Leikatut rinnat voivat tuntua

Skip to content