Omatarkkailu 
eri ikäkausina

Omatarkkailua suositellaan tehtävän säännöllisesti läpi elämän, siitä lähtien kun rinnat alkavat kehittyä. Rintojen rakenne muuttuu luonnostaan iän myötä. Eri ikävaiheisiin liittyy myös omia  riskitekijöitä ja erityistilanteita.

Alle 29-vuotiaat - Ota tarkkailu tavaksi

Myös nuorilla voi esiintyä rintasyöpää, jonka vuoksi omatarkkailu kannattaa ottaa tavaksi jo nuorena. Se kuuluu omasta terveydestään huolehtimiseen, vähän kuin hampaiden pesu. Nuorena opittua tapaa on helppo jatkaa läpi elämän.  Nuorilla rinnat ovat yleensä kiinteät ja tuntuvat tasaisilta. Jos rinta on kovin kiinteä, tunnustelun voi tehdä napakoin ottein, mutta sen ei kuitenkaan pidä sattua. Kuukautiskierron eri vaiheissa rinnat tuntuvat hieman erilaisilta. Paras aika tutkia rinnat on heti kuukautisten jälkeen, koska ne ovat silloin pehmeimmillään.

30-49 -vuotiaat - Omatarkkailun tieto ja taito

Mammografiaseulontojen piiriin kuuluvat vasta 50-69 -vuotiaat. On siis tärkeää, että jokainen tutkii rintansa säännöllisesti jo ennen seulontaikää. Rinnat ovat yleensä vaihdevuosiin asti melko kyhmyiset. Säännöllisellä tarkkailulla tiedät omien rintojesi normaalitilan ja huomaat niissä tapahtuvat muutokset.

50-69 -vuotiaat - Omatarkkailu mammografiaseulontojen rinnalla

Mammografiaseulonnat koskevat tätä ikäryhmää siksi, että rintasyövän riski kasvaa iän myötä. Omatarkkailun on hyvä olla säännöllinen osa elämää myös seulontojen rinnalla. Rintasyöpä voi ilmaantua myös mammografiaseulontakertojen välissä. Suosittelemme osallistumaan mammografiaseulontoihin ja sen lisäksi tutkimaan rinnat noin kerran kuukaudessa. Vaihdevuosien jälkeen rinnat pehmenevät, joka helpottaa omatarkkailua.

Yli 70 vuotiaat - koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa omatarkkailua

Vaikka mammografiaseulonnat ovat loppuneet, riski sairastua rintasyöpään on edelleen suuri. Omatarkkailu on tärkeä osa omasta terveydestään huolehtimisessa. Rintasyöpä ei katso sukupuolta. Erityisesti tässä ikäryhmässä miesten osuus rintasyöpään sairastuneista on suurempi.

Lisää omatarkkailusta

raskauden ja imetyksen aikana

Rintojen omatarkkailu on tarpeen myös raskauden ja imetyksen aikana, sillä raskaus tai imetys eivät suojaa sairastumiselta.

omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen

Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen pinkeiltä, turvonneilta, koketusaroilta, puutuneilta tai säkenöiviltä. Leikkauksen jälkeen rintaan ja rintakehään jää erilaisia arpia, kiinikkeitä ja tuntopuutoksia. Oireita voivat olla leikatun alueen turvotuksen ja/tai kivun lisääntyminen tai arvet eivät parane. Ota yhteyttä hoitaneeseen tahoon, jos leikkauksesta toipuminen ei tunnu tavalliselta.

transihmisille

Omatarkkailu transihmisille Lataa esite Kuuntele esite Sisällysluettelo Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus, vaan kuka tahansa voi sairastua. On hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei mahdollisen

Skip to content