Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus vaan kuka tahansa voi sairastua. Vuosittain rintasyöpä todetaan noin 30 miehellä. Vaikka sairastuneiden miesten määrä on pieni, on hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jotta mahdollisen rintasyövän toteaminen ei viivästy. Valitettavan usein miesten rintasyövän diagnosoiminen viivästyy, syystä että sitä ei osata epäillä sen harvinaisuuden vuoksi. Usein miesten rintasyövän taustalla on perinnöllinen alttius sairastua syöpään. Tästä syystä mahdolliset jälkeläiset on ohjattava perinnöllisyystutkimuksiin. Suurin riski sairastumiseen on yli 60 vuoden ikä. Rintasyöpään sairastumisen riskiä lisää myös ylipaino ja alkoholin käyttö. 

Myös miehen kannattaa tarkistaa rintakehän alue noin kerran kuussa. Rintasyövän oireet miehellä ovat aivan samat kuin muillakin. Yleisin oire on kyhmy, jonka lisäksi oireita voivat olla esimerkiksi muutokset ihossa tai nännissä. Lue lisää rintasyövän oireista täältäLue lisää miehen rintasyövästä oheisesta Miehet, rintasyöpä ja omatarkkailu-esitteestä, sekä Duodecim-lehden artikkelista täältä.

Lisää omatarkkailusta

raskauden ja imetyksen aikana

Rintojen omatarkkailu on tarpeen myös raskauden ja imetyksen aikana, sillä raskaus tai imetys eivät suojaa sairastumiselta.

omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen

Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen pinkeiltä, turvonneilta, koketusaroilta, puutuneilta tai säkenöiviltä. Leikkauksen jälkeen rintaan ja rintakehään jää erilaisia arpia, kiinikkeitä ja tuntopuutoksia. Oireita voivat olla leikatun alueen turvotuksen ja/tai kivun lisääntyminen tai arvet eivät parane. Ota yhteyttä hoitaneeseen tahoon, jos leikkauksesta toipuminen ei tunnu tavalliselta.

transihmisille

Omatarkkailu transihmisille Lataa esite Kuuntele esite Sisällysluettelo Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus, vaan kuka tahansa voi sairastua. On hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei mahdollisen

Skip to content