Tietoa rintasyövästä: varhainen toteaminen

Omatarkkailulla voi vaikuttaa rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että mustikan kokoinen (1,5-2cm) paikallinen rintasyöpä ei useimmiten ole vielä lähettänyt etäpesäkkeitä, ja taudin ennuste on erittäin hyvä. Omatarkkailun lisäksi varhaisen toteamisen menetelmiä on useita. Seulontatutkimuksiiin kutsutaan tällä hetkellä 50-69-vuotiaat naiset. Niillä, joilla on todettu kohonnut perinnöllinen alttius, seulonnat aloitetaan jo aiemmin.

Seulontamammografiassa löydetään noin 40% rintasyövistä. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 60% rintasyövistä havaitaan erilaisten terveystarkastusten yhteydessä, naisten oman aktiivisuuden ansiosta, puolison löytämänä tai sattumalta. 

Jos tunnet tai näet rinnassasi jotain poikkeavaa, ota yhteys lääkäriin tai terveydenhoitajaasi. Vastaanottokäynnillä sinua haastatellaan ja rinnat tutkitaan käsin. Tämän jälkeen tehdään mammografiakuvaus ja/tai ultraäänitutkimus. Tarvittaessa rinnasta saadaan lisää tietoa ottamalla koepala.

Seulontamammografia

Seulontamammografiaan kutsutaan 50-69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Kutsua kannattaa noudattaa ja osallistua tutkimukseen, vaikka tarkkailisi rintojaan. Mammografiaseulontojen avulla erityisesti yli 50-vuotiaiden rintasyöpäkuolleisuus on vähentynyt, koska tauti on todettu varhain. Rintasyöpä voi olla myös oireeton. Mammografialaitteella nähdään jopa nuppineulan pään kokoinen kyhmy.

Ultraäänitutkimus ja koepala

Rintojen ultraäänitutkimuksella yleensä täydennetään mammografiaa. Samalla voidaan ottaa ohutneula- tai paksuneulanäyte rintakudoksesta, koepala. Tällöin saadaan näyte mahdollisista syöpäsoluista.

Lääkärin tai terveydenhoitajan tutkimus

Samoin kuin voit tarkkailla rintojasi, myös lääkäri, gynekologi tai terveydenhoitaja voi tehdä kliinisen tutkimuksen tunnustelemalla rinnat. Lääkäri ja terveydenhoitaja voivat myös opastaa rintojen omatarkkailua – pyydä ohjausta, jos et ole varma omatarkkailustasi.

Rintojen omatarkkailu

On hyvä tehdä omatarkkailu, vaikka rinnat olisikin tutkittu lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolla tai seulontamammografiassa. Säännöllisen omatarkkailun ansiosta opit tuntemaan rintasi ja olet rintojesi todellinen asiantuntija. 

Perinnöllinen riski ja varhainen toteaminen

Jos perinnöllinen alttius on todettu, seuranta aloitetaan jo 25-35-vuotiaana. Silloin tehdään omatarkkailun lisäksi kerran vuodessa kliininen tutkimus (rintojen tutkiminen lääkärin vastaanotolla) ja mammografia sekä ultraäänitutkimus. Jos pohdit periytyvää syöpäalttiutta, lue lisää https://www.kaikkisyovasta.fi/neuvontapalvelut/periytyvyysneuvonta/.

Skip to content