Tietoa rintasyövästä: varhainen toteaminen

Omatarkkailulla voi vaikuttaa rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa mustikan kokoinen (1,5-2cm) paikallinen rintasyöpä ei useimmiten ole vielä lähettänyt etäpesäkkeitä ja taudin ennuste on parempi. Omatarkkailun lisäksi on myös muita varhaisen toteamisen menetelmiä. Pääasiassa mammografiakuvantamisella tehtäviin seulontatutkimuksiiin kutsutaan tällä hetkellä 50-69-vuotiaat naiset. Niillä, joilla on todettu kohonnut perinnöllinen alttius, seulonnat aloitetaan jo aiemmin.

Seulontamammografiassa löydetään noin 40% rintasyövistä. Tämä tarkoittaa sitä, että noin 60% rintasyövistä havaitaan muiden terveystarkastusten yhteydessä, oman aktiivisuuden ansiosta, puolison löytämänä tai sattumalta. 

Jos tunnet tai näet rinnassasi jotain poikkeavaa, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen. Vastaanottokäynnillä sinua haastatellaan ja rinnat saatetaan tutkia käsin. Tämän jälkeen tehdään tarvittaessa lähete mammografiakuvaukseen ja/tai ultraäänitutkimukseen. Lisätietoa rinnasta saadaan ottamalla koepala.

Seulontamammografia

Seulontamammografiaan kutsutaan 50-69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Kutsua kannattaa noudattaa ja osallistua tutkimukseen, vaikka tarkkailisi itse rintojaan. Mammografiaseulontojen avulla erityisesti yli 50-vuotiaiden rintasyöpäkuolleisuus on vähentynyt, koska tauti on todettu varhain.  Mammografialaitteella nähdään jopa nuppineulan pään kokoinen kyhmy. Rintasyöpä voi olla myös oireeton.

Ultraäänitutkimus ja koepala

Rintojen ultraäänitutkimuksella yleensä täydennetään mammografiaa. Alle 30-vuotiaalla se on ensisijainen tutkimus. Samalla voidaan ottaa rintakudoksesta koepala paksuneulanäytteenä. Tällöin saadaan näyte mahdollisista syöpäsoluista.

Lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen tutkimus

Tarvittaessa lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä kliinisen tutkimuksen tunnustelemalla rinnat. Ammattilaisia voi myös pyytää opastamaan omatarkkailua. Pyydä ohjausta, jos et ole varma omatarkkailustasi.

Rintojen omatarkkailu

Rintoja on kuitenkin hyvä tarkkailla myös itse, vaikka rinnat olisikin tutkittu terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla tai seulontamammografiassa. Säännöllisen omatarkkailun ansiosta opit tuntemaan rintasi, pystyt tarkkailemaan niitä useammin ja olet rintojesi todellinen asiantuntija. 

Perinnöllinen riski ja varhainen toteaminen

Jos perinnöllinen alttius on todettu, seuranta aloitetaan jo ennen 50 vuoden ikää. Silloin tehdään omatarkkailun lisäksi kerran vuodessa kliininen tutkimus (rintojen tutkiminen lääkärin vastaanotolla) ja mammografia sekä ultraäänitutkimus. Jos pohdit periytyvää syöpäalttiutta, lue lisää https://www.kaikkisyovasta.fi/neuvontapalvelut/periytyvyysneuvonta/.

Skip to content