Tietoa rintasyövästä

Suomessa löydetään vuosittain noin 5000 uutta rintasyöpää, joista suurin osa naisilta. Noin 30 miestä sairastuu vuosittain, muita sukupuolia ei ole rekisteröity erikseen.

Rintasyöpä on toiseksi yleisin syöpä Suomessa ja työikäisen naisen yleisin kuolinsyy. Keski-ikä taudin toteamishetkellä on noin 60 vuotta. Jopa joka kahdeksas nainen sairastuu siihen jossain elämänsä vaiheessa ja noin joka kymmenes sairastuu rintasyöpään myöhemmin uudelleen. Syöpä koskettaa myös useita sairastuneen läheisiä ihmisiä. 

Kaikkia rintasyövän aiheuttajia ei tunneta. Rintasyövän syntyyn voivat vaikuttaa joukko taustatekijöitä ja niiden yhteisvaikutus. Iän ja hormonaalisten tekijöiden tiedetään vaikuttavan rintasyövän syntyyn. Muita tekijöitä ovat esimerkiksi perinnöllinen alttius ja elintavat (ravinto, liikunta, tupakointi, alkoholi). Noin 5-10% rintasyövistä on perinnöllisiä.

Rintasyövän hoitoon vaikuttaa sen varhainen toteaminen ja syöpähoitojen kehittyminen. Jokainen rintasyöpä on erilainen ja hoitomuodot valitaan yksilöllisesti.

Rintasyöpä Suomessa

Rintasyövän diagnostiikka ja hoito ovat Suomessa huippuluokkaa. Ennuste on erinomainen, ja jokaiselle potilaalle luodaan yksilöllinen hoitopolku. Vaikka ilmaantuvuus lisääntyy, kuolleisuus vähenee. Varhainen toteaminen ja hoitomenetelmien kehittyminen ovat parantaneet ennustetta.
Rintasyöpätyyppejä ja alatyyppejä on erilaisia. Syövän ominaisuudet ja levineisyys vaikuttavat syövän hoitoon ja ennusteeseen. Valitettavasti osa rintasyövistä on edelleen parantumattomia.   

Rintasyöpäkuolleisuus on laskenut Suomessa ratkaisevasti hoitojen kehittymisen ansiosta. Rintasyöpään sairastuneista 91% on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta. Paikallisen rintasyövän (ei levinnyt rinnoista) ennuste ja hoito on usein helpompaa. Muualle kehoon levinneeseen rintasyöpään ei ole parantavaa hoitoa. Siihen on olemassa taudin etenemistä hidastavaa hoitoa. Rintasyövän yksilöllinen ennuste on monen tekijän summa.

Syöpärekisterin sivuille pääset klikkaamalla tästä.

Rintasyövän oireet

Tässä on listattuna oireita, jotka voivat mahdollisesti viitata rintasyöpään. Rintasyövän yleisin oire on kyhmy, mutta se ei ole ainoa oire. Oireet voivat tuntua tai näkyä, siksi on tärkeää tutkia rinnat sekä katsellen että tunnustellen. Rinnassa voi tuntua monenlaisia muutoksia, jotka eivät liity rintasyöpään. Tärkeintä on tuntea rintansa, jotta havaitsee niissä tapahtuvat muutokset.

  • kyhmy (silmin havaittava tai vain sormilla tuntuva)
  • ihon vetäytyminen sisäänpäin, ’hymykuoppa’ ihossa
  • kiristävä alue tai tiivistymä rinnassa
  • nännin vetäytyminen sisäänpäin
  • kuumotus (myös kihelmöinti tai kutina)
  • rinnan muodon, kimmoisuuden tai koon muutos
  • appelsiini-iho
  • haavauma tai ihottuma, joka ei parane
  • ihon sävyssä tapahtuva pysyvä muutos tai punoitus
  • toispuoleinen erite nännistä (voi olla kirkasta tai veristä, joskus myös maitomaista)

Rintasyöpä voi olla myös oireeton.

Skip to content