Omatarkkailu ja seulontamammografia

Rintojen omatarkkailua kannattaa tehdä säännöllisesti kaiken ikää, myös rintasyövän seulontojen aikana ja niiden jälkeen. Noin 5000 suomalaista sairastuu vuosittain rintasyöpään. Riski sairastua kasvaa iän myötä ja se on erityisen suuri 50–70-vuotiailla naisilla. Tästä syystä 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan kahden vuoden välein seulontamammografiaan. Kutsu tulee postitse kotiin.

Seulontamammografia

Mammografia tarkoittaa rintojen röntgenkuvausta, seulonta joukkotarkastusta. Seulontamammografia on yhteiskunnan tarjoama terveydenhuollon palvelu. Seulonnassa pystytään havaitsemaan oireettomia, varhaisessa vaiheessa olevia rintasyöpiä. Noin kaksi kolmasosaa 50–69-vuotiaiden naisten rintasyövistä löydetään seulonnassa.

Rintasyövän varhainen toteaminen voi helpottaa sen hoitoa ja vähentää kuolleisuutta. Rintasyöpä voidaan todeta seulontamammografian lisäksi rintojen omatarkkailun ja lääkärin tekemän tutkimuksen avulla.

Rintojen omatarkkailua kannattaa tehdä säännöllisesti kaiken ikää, myös seulontojen aikana ja niiden jälkeen. Näin tiedät, miltä omat rinnat tuntuvat eri vaiheissa elämää.

Mitä mammografiaseulonnassa tapahtuu?

Seulontamammografia-käynti kestää kokonaisuudessaan noin viisi minuuttia, josta itse kuvaus muutaman minuutin.

Käynnin aikana molemmista rinnoista otetaan röntgenkuvia. Kuvat ottaa röntgenhoitaja, joka ohjeistaa sinua koko tutkimuksen ajan. Kuvat otetaan molempien rintojen päältä ja sivuilta. Kuvat otetaan yleensä seisten, tarpeen mukaan istuen. Röntgenhoitaja asettelee rinnan kuvauslevylle, jonka jälkeen rintaa puristetaan riittävän kuvanlaadun saamiseksi. Myös sädeannos on hyvällä puristuksella mahdollisimman pieni. Puristus ja kuvanotto kestää noin 20 sekuntia kerrallaan ja on pian ohi.

Ihmiset kokevat tutkimuksen yksilöllisesti. Toiset kokevat sen kivuliaana, kun taas toisten mielestä se ei tunnu juuri lainkaan. Tiiviin rintakudoksen omaava voi tuntea tutkimuksen kipeämpänä. Rinnat voivat olla arat ennen kuukautisia, joten tarvittaessa saamasi kuvausaika kannattaa siirtää myöhempään, kuukautisten jälkeiseen ajankohtaan.

Myös tilanne, jossa ylävartalo on paljaana ja vieras henkilö neuvoo ja tarvittaessa koskettaa, saattaa tuntua epämiellyttävältä. Röntgenhoitaja on kuitenkin ammattilainen, joka tietää mitä tekee ja näkee päivittäin kaikenlaisia vartaloita. Hänen tavoitteenaan on saada rinnoista mahdollisimman tarkat kuvat. Kerro hoitajalle rohkeasti mahdollisista peloista ja tuntemuksistasi, niin hän pystyy huomioimaan ne paremmin. Kuvaukseen saat tulla omana itsenäsi.

Jos sinulla herää kysyttävää esimerkiksi liikuntarajoitteen takia, voit olla yhteydessä kuvantamisyksikköön etukäteen. Kuvaus onnistuu yleensä hyvin pyörätuolissa tai erillisellä tuolilla istuen. Joskus kuitenkin todetaan, että mammografiakuvia ei voida ottaa. Silloin sinut ohjataan hakeutumaan rintojen ultraäänitutkimukseen lääkärin lähetteellä, oman terveyskeskuksen kautta.

Jatko- ja lisätutkimukset

Mammografiakuvat tulkitsee kaksi erikoistunutta rintaradiologia. He katsovat kuvat ensin yksin ja sitten yhdessä,jos kuvista löytyy jotain poikkeavaa. Jos mitään poikkeavaa ei ole, tieto lähetetään sinulle kuukauden sisällä tutkimuksesta. Jos kuvissa ilmenee poikkeuksia, sinut kutsutaan jatkotutkimuksiin. Näitä ovat yleisimmin lisäkuvat sekä ultraäänitutkimus, jonka yhteydessä voidaan tarpeen mukaan ottaa neulanäytteitä. Muita mahdollisia tutkimusmenetelmiä ovat nesterakkulan tyhjennys ja kuvaus, vuotavan maitotiehyeen varjoaine-kuvaus ja joskus rintojen magneettikuvaus. 

Vuosittain seulontaan osallistuu noin 360 000 henkilöä, joista jatkotutkimuksiin kutsutaan alle kolme prosenttia ja heistä noin 20 %:lla (noin 2000) löytyy rintasyöpä.

Rintojen omatarkkailu on tärkeää seulonnan aikana ja sen jälkeen!

Rintasyöpä voi ilmaantua myös mammografiaseulontakertojen välissä. Noin kolmasosa seulontaikäisten rintasyövistä todetaan niin sanottuna välisyöpänä. Siksi on tärkeää, että huolehdit omatarkkailusta myös seulontojen aikana. Vaihdevuosien jälkeen rinnat pehmenevät ja tämä helpottaa omatarkkailua.

Jos huomaat uuden muutoksen rinnassasi, ole yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen, vaikka olisit jokin aika sitten käynytkin mammografiassa (tai olet menossa, mutta tutkimukseen on vielä viikkoja aikaa). 

Muistathan, että rintasyöpään voi sairastua myös seulontojen loppumisen jälkeen. Omatarkkailu on siten edelleen tärkeä osa omasta terveydestäsi huolehtimista.

Rintasyövän oireet

Rintasyövän oireista on hyvä olla tietoinen, niin tiedät, mitä etsiä. Oireita voivat olla esimerkiksi kyhmy rinnan, rintakehän tai kainalon alueella, ihon tai nännin vetäytyminen sisäänpäin, parantumaton ihottuma ja toispuoleinen erite nännistä. Lisätietoa omatarkkailusta ja oireista löydät nettisivuiltamme.

Mikäli huomaat rinnassa, kainalossa tai rintakehän alueella muutoksen, joka huolettaa sinua, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen. Ammattilainen lähettää sinut tarvittaessa tarkempiin tutkimuksiin. Yksikään käynti ei ole turha.

Sisällön on tarkastanut seulontamammografioihin erikoistunut röntgen-hoitaja, Hanna Kalliomäki

Lisää omatarkkailusta

raskauden ja imetyksen aikana

Rintojen omatarkkailu on tarpeen myös raskauden ja imetyksen aikana, sillä raskaus tai imetys eivät suojaa sairastumiselta.

rintasyövän sairastaneille

Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti rintasyöpähoitojen jälkeen. Tutustu kehosi muutoksiin ja ota omatarkkailu tavaksi. Säännöllisen tutkimisen ansiosta sinulle muodostuu tuntuma rintojesi ja rintakehäsi rakenteesta ja havaitset helpommin mahdolliset muutokset niissä. Muutos voi olla merkki rintasyövän uusiutumisesta. Varhain havaittu uusiutunut syöpä voi olla helpompi hoitaa. Rintasyöpä voi löytyä myös hoitamattomasta rinnasta. Rintasyövän sairastaneiden kannattaa seurata myös kainalon alueen muutoksia, sillä suurentuneet imusolmukkeet voivat viitata uusiutuneeseen rintasyöpään.

miehille

Omatarkkailu miehille Lataa esite Kuuntele esite Tilaa esitteitä Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus vaan kuka tahansa voi sairastua. Vuosittain rintasyöpä todetaan noin 30 miehellä.

Skip to content