Omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen

Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen pinkeiltä, turvonneilta, koketusaroilta, puutuneilta tai säkenöiviltä. Leikkauksen jälkeen rintaan ja rintakehään jää erilaisia arpia, kiinikkeitä ja tuntopuutoksia. Oireita voivat olla leikatun alueen turvotuksen ja/tai kivun lisääntyminen tai arvet eivät paraneOta yhteyttä hoitaneeseen tahoon, jos leikkauksesta toipuminen ei tunnu tavalliselta. 

Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti myös rintaleikkauksen jälkeen. Rintojen tutkiminen voi tuntua aluksi haastavalta. Ota omatarkkailu tavaksi sitä mukaa, kun rinnan alue alkaa parantua. Säännöllinen omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen on tarpeen erityisesti siksi, että tuntuma on erilainen kuin ennen. Tutustu muutoksiin ja opi tuntemaan uusi kehosi.

Yhteistä leikatuille rinnoille:

  • Paraneminen ja leikkausalueen turvotuksen laskeminen tapahtuvat yksilöllisessä tahdissa.
  • Tuntopuutokset ja rinnan puutuneisuus korjaantuvat yleensä leikkauksen jälkeen, mutta osittainen tuntopuutos voi olla myös pysyvää.
  • Muhkut ja kyhmyt: Leikkauksen jälkeen rinnat voivat tuntua olevan täynnä epätasaisuuksia. Tutustu epätasaisuuksiin rauhassa. 
  • Arvet ja kiinnikkeet voivat muodostaa kovia kohtia rintaan, joten opettele erottamaan mahdollinen kovan kyhmyn kasvu. Ihon alla voi tuntua myös ompeleita tai kiristymistä. Arpikudos tuntuu yleensä arven alla sekä mahdollisesti myös syvemmällä rinnassa.
  • Kipu ja kiristys johtuvat useimmiten arpeutumisesta, koon muutoksesta ja/tai venymisestä. Kehon painopisteen muutos voi vaikuttaa hartioiden jännittämiseen, joka voi ilmetä kipuna hartioilla ja solisluun alueella. Rintasyöpä on harvemmin kipeä.
  • Lievä punoitus arven ympärillä on osa tavanomaista paranemista, mutta jos ihomuutos ei häviä, ota yhteys terveydenhuoltoon.

Rintaimplantti

Rintaimplantit voivat hankaloittaa rintasyövän havaitsemista. Implantti ei ole este mammografialle, mutta kuvia otetaan varjostusten vuoksi tavallista enemmän. Rintaimplantti tekee rinnasta kiinteän, jonka vuoksi se voi olla myös haasteellinen tutkia. Kysy tarvittaessa apua terveydenhuollon ammattihenkilöltä tavallisen kudoksen ja implantin tuntuman eron opetteluun.

Kiinnitä huomiota suurennetuissa rinnoissa:

  • Implantin sijainti: Implantin sijoittaminen rintalihaksen alle voi vähentää implantin tuntumista ihon läpi ja se saattaa myös ehkäistä implantteja ympäröivän arpikudoksen kovettumista. Rintalihaksen päälle asetetun implantin reunat voivat erottua selvemmin.
  • Implantin tuntuma: implantti tuntuu kovalta ja tarkkarajaiselta tyynyltä. Saatat tuntea implantin ”rajat”. Implantin ympärille muodostuu arpikapseli, joka tuntuu ympäröivää kudosta kovemmalta. Ajan myötä implantti tai arpikudos saattavat kovettua tai vaihtaa paikkaansa.

Älä epäröi kysyä terveydenhuollon ammattihenkilöltä apua, jos jokin asia rintojen tuntumassa painaa mieltäsi. Mitä varhaisemmin rintasyöpä löydetään, sitä nopeammin hoidot voidaan aloittaa ja sitä parempi ennuste sillä on.

Tekstin on lukenut ja hyväksynyt sairaanhoitaja Maria Suuntala, HYKS Rintarauhaskirurgia.

                 Pienennetyt rinnat

Rintojen muoto ja pehmeys palautuvat noin kahden vuoden sisällä pienennysleikkauksesta. Nännipihassa voi esiintyä tuntopuutoksia vielä pitkänkin ajan kuluttua leikkauksesta. Tuntopuutokset voivat olla myös pysyviä. Opettele tuntemaan rinta tuntopuutoksen alta.

Poistetut rinnat

Rintojen omatarkkailu on tärkeää myös silloin, kun rinnat on poistettu kokonaan. Vaikka rinnat olisi poistettu, ei voida olla varmoja, että kaikki rintarauhaskudos on saatu poistettua. Erityisesti jos rinnat on poistettu rintasyöpäriskin perinnöllisyyttä ja syövän ennaltaehkäisyä ajatellen, on omatarkkailu oleellinen terveysteko.

Älä epäröi kysyä lääkäriltäsi apua, jos jokin asia rintojen tuntumassa painaa mieltäsi. Mitä varhaisemmin rintasyöpä löydetään, sitä nopeammin hoidot voidaan aloittaa ja sitä parempi ennuste sillä on.

Tekstin on lukenut ja hyväksynyt sairaanhoitaja Maria Suuntala, HYKS Rintarauhaskirurgia.

Lisää omatarkkailusta

raskauden ja imetyksen aikana

Rintojen omatarkkailu on tarpeen myös raskauden ja imetyksen aikana, sillä raskaus tai imetys eivät suojaa sairastumiselta.

transihmisille

Omatarkkailu transihmisille Lataa esite Kuuntele esite Sisällysluettelo Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus, vaan kuka tahansa voi sairastua. On hyvä olla tietoinen sairastumisen mahdollisuudesta, jottei mahdollisen

miehille

Omatarkkailu miehille Lataa esite Kuuntele esite Tilaa esitteitä Rintasyöpä ei ole vain naisten sairaus vaan kuka tahansa voi sairastua. Vuosittain rintasyöpä todetaan noin 30 miehellä.

Skip to content