Näkövammaisuus ja omatarkkailu

Pistekirjoituksella kirjoitettuja kirjoja. Kuvan päällä teksti "Kansainvälinen pistekirjoituksen päivä".

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen rekisteriaineiston mukaan Suomessa asuu noin 55 000 näkövammaista henkilöä. Heistä noin kaksi kolmasosaa on heikkonäköisiä ja noin 20 prosenttia sokeita.

Pienellä osalla näkövammaisuuden astetta ei ole määritelty. Näkövammaisuus painottuu erityisesti ikääntyneiden joukkoon, sillä peräti kolmasosa näkövammaisista on eläkeiän ylittäneitä (Näkövammarekisterin vuosikirja 2021).

Rintojen ja rintakehän terveyden tarkkailu ja säännöllinen havainnointi on tärkeää kaikille riippumatta vammasta tai vammattomuudesta. Rintojen omatarkkailuun kuuluu yleisesti kaksi vaihetta: katselu ja tunnustelu.

Rintojen tutkiminen vie vain muutaman minuutin

Ensimmäisessä vaiheessa rintoja tarkastellaan hyvässä valaistuksessa peilin edessä. Miltä rinnat tänään näyttävät edestä ja sivulta, päältä ja alta, kädet vartalon vieressä ja ylös nostettuina? Tuleeko nännistä eritettä, jos sitä varovasti puristaa?

Toinen vaihe on syytä toteuttaa selällään maaten, rauhallisessa ja miellyttävässä ympäristössä. Rinnat tunnustellaan yhteen liitetyin, pehmein sormin.

Molemmat rinnat käydään läpi napakasti painellen kolme kertaa. Tutkittavan rinnan puoleinen käsi on ensin vartalon vieressä, sen jälkeen 90 asteen kulmassa vartaloon nähden ja kolmannella kerralla nostettuna ylös, suorana pään vieressä.

Voit tutustua rintojen omatarkkailuun ohjevideomme avulla!

Vaikeakaan näkövamma ei estä omatarkkailua

Osittain näkövammainen voi tarvita apuvälineitä, kuten parempaa valaistusta tai suurennuslasia avukseen rintoja tutkiessaan. Vaikeasti näkövammainen henkilö voi keskittyä omatarkkailussa rintojensa tunnusteluun.

Säännöllisen tarkkailun myötä on mahdollista oppia tuntemaan paremmin esimerkiksi omien rintojen ihon sileys, karheus, rypyt ja arvet, sekä huomaamaan rintakudoksessa tapahtuvat muutokset.

Avusteinen omatarkkailu vaatii luottamusta

Näkövammainen voi myös pyytää luotettua henkilöään avuksi tarkkailuun. Avustajana voi toimia terveydenhuollon ammattihenkilö, mutta myös ystävä, puoliso tai muu sukulainen.

Avusteisessa omatarkkailussa avustaja toimii yksilöllisen tarpeen ja yhteisen sopimuksen mukaisesti esimerkiksi näkövammaisen ohjaajana, silminä tai käsinä auttaen havainnoimaan mahdollisia muutoksia rinnoissa.

Tunne Rintasi on julkaissut avusteisen omatarkkailun esitteen, jonka voit kuunnella, ladata tai tilata maksutta käyttöösi täältä: Rintojen avusteinen omatarkkailu- esite.

Jaa:

Lisää ajankohtaisia

Kuvassa kaksi naista istuu kedolla

Nuorten ja nuorten aikuisten rintasyöpä

Todennäköisyys sairastua rintasyöpään ennen vaihdevuosia on hyvin pieni. Tästä huolimatta poikkeavat löydökset rinnoissa pelottavat kaikenikäisiä naisia. Epätavalliset muhkurat, kyhmyt ja muut muutokset onkin syytä aina

Tuu meille kesätöihin! Haku 4.3.-31.3.2024. #kesäduuniopnpiikkiin

Kesätöihin meille OP:n piikkiin!

Tule meille somenikkariksi! Miltä kuulostaa joulukalenterin tekeminen keskellä kuuminta kesää? Niin meistäkin. Lisäksi pääset tekemään erilaisia viestinnän tehtäviä osaamisesi ja luovuutesi mukaan. Postauksia ja videoita

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content